Μεσοπρόθεσμες Προγνώσεις

Μεσοπρόθεσμη αναφορά 15/11/2017

Αφορά το διάστημα 15-21/11/2017

Ανάλυση τρέχουσας κακοκαιρίας, διάστημα 15/11/2017 – 21/11/2017

Σε συνέχεια της ανάλυσης για την επερχόμενη κακοκαιρία που κάναμε το προηγούμενο θα θέλαμε να αναφέρουμε λίγα πράγματα σχετικά με το φαινόμενο που έχει χτυπήσει την Ελλάδα, και γιατί έχει κατά έναν μεγάλο βαθμό αυξηθεί η προγνωστική δυσκολία στις τρέχουσες αναλύσεις που γίνονται είτε από τους προγνώστες, είτε από τα αριθμητικά μοντέλα.

Η Ευρυδίκη λοιπόν ύστερα από την ονοματοθεσία που έδωσε το αστεροσκοπείο στην κακοκαιρία που χτυπάει την χώρα μας ενδέχεται, να απασχολήσει την χώρα μας μέχρι και τις 21/11/2017.

Γιατί ένα τόσο εκτεταμένο σύστημα έχει μειώσει τα ποσοστά προγνωσιμότητας ;

Πολύ απλά ένα εκτεταμένο σύστημα, που η ακτίνα από το κέντρο ( Ιταλία ) μέχρι και την χώρα μας, με μια μικρή μετατόπιση ως προς τον άξονα στο κέντρο, μπορεί να φέρει τον κακό καιρό μέχρι και τα μέσα του Αιγαίου. Ευτυχώς σε αυτήν την μάχη, όπλο μας παραμένει ο Αίολος, το περιοχικό προγνωστικό σύστημα του https://www.kairos.gr/ που με ανάλυση 3 km μπορεί να μας δώσει την ακριβή θέση των φαινομένων.

Η ψυχρή λίμνη λοιπόν που έχει εγκατασταθεί στην Ιταλία και στροβιλίζεται γύρω από τον εαυτό της κάτω από την επίδρασή χαμηλών γεωδυναμικών υψών, με -22 θερμοκρασία στα 500 mb, αναμένουμε στην κυριολεξία να κυλίσει το κρύο σε χαμηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας αλλά και προς το έδαφος σταδιακά, αφού αυτό είναι παράλληλα και το καύσιμο στην κυκλογέννεση που έχει ξεκινήσει και συντηρεί το χαμηλό που πλέον απασχολεί όλη την κεντρική Μεσόγειο.

Με την εξάντληση αυτής της τροφοδοσίας στην ουσία τελειώνει και η επέκταση των χαμηλών πιέσεων και επέρχεται μετατόπιση αυτής της κακοκαιρίας στα ανατολικά της χώρας μας. Πριν πούμε όμως καλώς μας έφυγες, στο εγγύς μέλλον διαφαίνεται μια νέα κακοκαιρία η οποία σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν την ώρα φάινεται να έχει χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης ψυχρής εισβολής και απότομης πτώσης της θερμοκρασίας, με επέκταση του πολικού στρόβιλου από την Νορβηγία και πάλι στην χώρα μας. Αυτήν την φορά η ψυχρή μάζα δείχνει πολύ περισσότερο ψυχρά χαρακτηριστικά και αναμένεται να φέρει τον χειμώνα στην χώρα μας όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο.

Related Articles

1 thought on “Μεσοπρόθεσμη αναφορά 15/11/2017”

  1. Θα έχουμε δηλαδή την έλευση του Χειμώνα πριν την ημερολογιακή του έναρξη (21/12) για τα γεωγραφικλή θέση της χώρας μας…;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close