Μετεωρολογία

Πως σχηματίζεται το χιόνι ;

Χιόνι στην ατμόσφαιρα

Πως σχηματίζεται το χιόνι ;

Το κατά πόσο οι χειμερινές καταιγίδες παράγουν χιόνι εξαρτάται πολύ από την θερμοκρασία, αλλά όχι απαραίτητα τι θερμοκρασία έχουμε στο έδαφος. Ο σχηματισμός του χιονιού γίνεται όταν ο ατμοσφαιρική θερμοκρασία είναι στο επίπεδο η κάτω από το επίπεδο παγοποίησης. ( 0 βαθμούς της κλίμακας Κελσίου ή 32 βαθμούς Φαρενάιτ ) και υπάρχει ελάχιστη υγρασία στον αέρα.

Εάν η θερμοκρασία στο έδαφος, είναι κάτω από το επίπεδο παγοποίησης, τότε το χιόνι θα φτάσει στο έδαφος. Ωστόσο, το χιόνι μπορεί ακόμη να φτάσει στο έδαφος όταν η θερμοκρασία του εδάφους είναι πάνω από το επίπεδο παγοποίησης, εάν υπάρχουν φυσικά οι κατάλληλες συνθήκες. Σε αυτήν την περίπτωση οι χιονονιφάδες, θα αρχίσουν να λιώνουν όταν φτάσουν σε αυτό το επίπεδο με τις πιο θερμές θερμοκρασίες.

Το λιώσιμο των νιφάδων, “η αναγκαία θυσία” δημιουργεί ψύξη με εξάτμιση η οποιά ψύχει τον αέρα γύρω από τις νιφάδες άμεσα. Αυτή η ψύξη καθυστερεί την τήξη. Σαν γενικότερος κανόνας, το χιόνι δεν θα φτάσει στο έδαφος όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 5 °C βαθμούς.

Όσο όμως υπάρχουν ζεστές απαγορευτικές συνθήκες μπορούμε να φτάσουμε σε ψυχρές συνθήκες που πάλι να μην χιονίζει. Ευτυχώς όχι στην Ελλάδα.

Το χιόνι μπορεί να υπάρξει σε ακραίες χαμηλές θερμοκρασίες, εφόσον μπορεί να υπάρχει κάποια υγρασία, και κάποιος τρόπος να σηκωθεί ή να ψυχθεί στον αέρα. Οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις έχουν παρατηρηθεί όταν υπάρχει σχετικά θερμός αέρας κοντά στο έδαφος ( – 9 βαθμους °C ) η θερμότερο, εφόσον ο θερμός αέρας μπορεί να κρατήσει και να χωρέσει περισσότερους υδρατμούς.

Γενικότερα ο σχηματισμός του χιονιού προυποθέτει την ύπαρξη υγρασίας. Πολύ ψυχρές η πολύ άνυδρες περιοχές σπάνια δέχονται χιονοπτώσεις. Οι ξηρές πεδιάδες της Ανταρκτικής για παράδειγμα, έχουν πολύ χαμηλή υγρασία, και οι ισχυροί άνεμοι εξαφανίζουν την όποια υγρασία παραμένει στην ατμόσφαιρα. Με αποτέλεσμα παρόλο που οι πεδιάδες βρίσκονται στην πιο ψυχρή περιοχή του πλανήτη δέχονται ελάχιστες χιονοπτώσεις. Οι οποίες όμως όταν πέσουν δεν λιώνουν.

Χιόνι στο έδαφος

Ο χαρακτήρας της επιφάνειας του χιονιού μετά από μια χιονόπτωση εξαρτάται από την αρχική μορφή των κρυστάλλων και από τις καιρικές συνθήκες που παρατηρούνται όταν το χιόνι έπεσε. Για παράδειγμα, όταν μια χιονοπτώση συνοδεύεται από ισχυρούς ανέμους, οι κρύσταλλοι του χιονιού σπάνε σε μικρότερα κομμάτια που μπορούν να γίνουν πιο πυκνά.

Μετά από μια χιονόπτωση, το χιόνι μπορεί να λιώσει ή να εξατμιστεί, ή μπορεί να παραμείνει για μεγάλες περιόδους. Αν το χιόνι παραμείνει στο έδαφος, η υφή, το μέγεθος και το σχήμα μεμονωμένων κόκκων θα αλλάξουν ακόμα και όταν η θερμοκρασία του χιονιού παραμείνει κάτω από τους 0 °C ή μπορεί να λιώσει και να αναζωογονηθεί με την πάροδο του χρόνου και τελικά θα συμπιεστεί από μεταγενέστερες χιονοπτώσεις.

Πόσο μεγάλες μπορεί να γίνουν οι νιφάδες;

Οι νιφάδες χιονιού είναι συσσώρευση πολλών κρυστάλλων χιονιού. Οι περισσότερες νιφάδες χιονιού είναι λιγότερο από 1,3 cm. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, οι οποίες συνήθως απαιτούν, πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ασθενείς ανέμους και ασταθείς ατμοσφαιρικές συνθήκες, μπορεί να σχηματιστούν πολύ μεγαλύτερες και ακανόνιστες νιφάδες, οι οποίες είναι κοντά σε 5 cm.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close