Καιρός & Υγεία / Προφύλαξη

Πώς δεν θα κρυώνουμε. Οδηγίες και μυστικά.

Απλά και εύκολα.

Οταν κάνει κρύο υπάρχουν κάποια μυστικά στο πώς να μη κρυώνουμε που είναι ιδιαίτερα απλά και εύκολα.

Εκπαίδευση στο κρύο

Πώς θα γίνει αυτό: Ξεκινώντας από τα παιδιά που δεν θα πρέπει να τα συνηθίζουμε σε υψηλές θερμοκρασίες κα κατά συνέπεια να μη τα ντύνουμε βαριά. Μετά είναι η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι που δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20 βαθμούς. Έτσι θα καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε τους οργανισμούς μας – σταδιακά όμως- να προσαρμόζεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Ντύσιμο ανάλογα με τις δραστηριότητές μας

Με άλλα λόγια πρέπει να προσαρμόζουμε το ντυσιμό μας ανάλογα με το τι πρόκειται να κάνουμε. Δηλαδή, σε εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους θα πρέπει να έχουμε ντυθεί τόσο όσο να αισθανόμαστε άνετα αλλά χωρίς να ιδρώνουμε. Και βγαίνοντας έξω, θα ενισχύσουμε το ντύσιμό μας ώστε να προστατευθούμε από τυχόν απότομη ψύξη του σώματός μας. Αλλά και πάλι θα ντυθούμε τόσο όσο να μην ιδρώσουμε εάν έχουμε κάποια εντονη δραστηριότητα . Εάν δεν μπαινοβγαίνουμε σε καταστήματα με θέρμανση ή σε μέσα μαζικής μεταφοράς, θα πρέπει να επιλέξουμε ρούχα που  θα μπορούμε να βάλουμε ή να βγάλουμε εύκολα και γρήγορα, κατά περίπτωση.

Έξοδος μετά από λούσιμο

Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι λίγο πιό πολύπλοκα. Δεν πρέπει να ειναι απλά τα μαλλία μας στεγνά πριν βγούμε. Θα πρέπει να έχει προηγηθεί σταδιακό ξέπλυμα με χλιαρό νερό, ωστεί  να εξισορροπισθεί η θερμότητα του κεφαλιού με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου. Αφού τα στεγνώσουμε, θα πρέπει και πάλι να περιμένουμε κάποιο δεκάλεπτο ώστε και πάλι  να έχουμε εξίσωση των θερμοκρασιών. Πάντως πάντα καλύτερη θα ήταν η επιλογή να μη βγούμε μετά από λούσιμο.

Συγχρωτισμός με πολλά άτομα

Το να αποφύγουμε τον κόσμο σίγουρα δεν γίνεται, αλλά μπορούμε:

  • Να πλένουμε συχνά τα χέρια μας, εφόσον διάφοροι ιοί επιβιώνουν στις επιφάνεις των χειρολαβών, πλήκτρων, τηλεφώνων κλπ. Και σίγουρα να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα ή τη μύτη μας, ώστε να μη μεταφέρουμε ιούς στις αναπνευστικές μας οδούς.
  • Να κρατάμε μια απόσταση όταν συζητούμε με τρίτους ώστε να αποφεύγουμε τυχόν σταγονίδια με ιούς.
  • Να αποφεύγουμε τις χειραψίες, και τέλος,
  • Να αερίζουμε τους χώρους σε τακτά χρονικά διαστήματα ώστε να ανανεώνεται ο αέρας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close