Καιρός & Υγεία / Προφύλαξη

Οδήγηση στη βροχή, τι θα πρέπει να προσέχουμε.

Χειμώνα ή καλοκαίρι, προσοχή !

Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει να προσέχουμε εάν χρειασθεί να οδηγήσουμε με βροχή. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Ελαστικά αυτοκινήτου:

Από τα βασικότερα θέματα. Τα λάστιχα πρέπει να έχουν τη σωστή πίεση αλλά και να μην είναι φθαρμένα ώστε η πρόσφυση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη. Για τη βροχή, το πάχος του πέλματος πρέπει να είναι πάνω απο 4 χιλιοστά.

Παρμπρίζ και πλαινά τζάμια:

Οι υαλοκαθαριστήρες  θα πρέπει να λειτουργούν τέλεια οπότε ας τους ελέγχουμε σταδιακά και κυρίως τα μάκτρα. Καλό είναι να χρησιμοποιούμε απιονισμένο νερό στο δοχείο που τροφοδοτεί το παρμπρίζ και να έχουμε φροντίσει να έχουμε και εφεδρικό. Στη συνέχεια φροντίζουμε και τα υπόλοιπα τζάμια του αυτοκινήτου να είναι καθαρά μέσα-έξω. Σε περίπτωση που τα τζάμια θαμπώνουν χρησιμοποιούμε πάντα το air condition.

Φώτα και λοιπά ηλεκτρικά μέρη:

Ενεργοποιούμε όπου χρειάζονται τα φώτα διασταυρώσεως  και ανάβουμε το πίσω φώς ομίχλης  όταν είναι απαραίτητο. Ελέγξουμε γενικότερα  το ηλεκτρικό κύκλωμα του αυτοκινήτου.

Τρόπος οδήγησης:

Στη βροχή οδηγούμε με χαμηλότερες ταχύτητες. Επιταχύνουμε και αντίστοιχα επιβραδύνουμε ήπια έτσι ώστε να έχουμε πλήρη έλεγχο του αυτοκινήτου μας και την καλύτερη δυνατή πρόσφυση. Αν τυχόν το αυτοκίνητο γλυστρίσει, θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, χωρίς να κάνουμε απότομες κινήσεις και μόνο σε ακραίες περιπτώσεις να πατήσουμε φρένο.  Επίσης, δεν αλλάζουμε απότομα κατεύθυνση. Κρατάμε αποστάσεις από τα προπορευόμενα οχήματα  για λόγους ασφαλείας αλλά και για να μη δεχόμαστε το νερό που «στέλνουν» επάνω μας τα λάστιχά τους. Αποφεύγουμε εάν είναι δυνατόν τις περιοχές με συγκεντρώσεις νερού ή  τις διασχίζουμε με χαμηλή ταχύτητα . Θα χρειαστεί μετά  να πατήσουμε ελαφρά  μερικές φορές  το φρένο, ώστε να απομακρύνουμε  το νερό από το σύστημα πέδησης.  Σίγουρα δεν πρέπει ποτέ να περνάμε από σημεία δρόμου όπου το νερό τα διασχίζει κάθετα.

Πάντα είμαστε πολύ προσεκτικοί σε συνθήκες βροχής, σε απόλυτη εγρήγορση, χωρίς να μιλάμε με συνεπιβάτες και σίγουρα όχι στο κινητό.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close