Μετεωρολογία

Ομίχλη θαλάσσιας μεταφοράς ή οριζόντιας μεταφοράς.

Πως και πότε γίνεται.

Γιά αρχή ας δούμε τι χαρακτηρίζεται ομίχλη. Είναι μιά συμπύκνωση που δημιουργείται κοντά στην επιφάνεια της γής και αποτελείται απο πολύ μικρά σταγονίδια που δημιουργήθηκαν απο τη συμπύκνωση των υδρατμών της ατμόσφαιρας.

Τι είναι ομίχλη θαλάσσιας μεταφοράς

Η ομίχλη θαλάσσιας μεταφοράς, ή αλλοιώς ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς, είναι ένα φαινόμενο που δημιουργείται όταν υγρός και ταυτόχρονα θερμός αέρας κινείται πάνω απο την ψυχρότερη επιφάνεια της στερεάς. Τότε ο αέρας ψύχεται από κάτω και οι υδρατμοί που περιέχει συμπυκνώνονται και δημιουργείται ομίχλη. Χαρακτηρίζεται δε σπάνιο φαινόμενο σε αντίθεση με την ομίχλη ακτινοβολίας που δημιουργείται απο τον ψυχρό αέρα που θα έρθει σε επαφή με παγωμένο έδαφος.

Ανάλογα μπορεί να δημιουργηθεί ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς πάνω από τη θάλασσα. Δημιουργείται όταν θερμός και παράλληλα υγρός αέρας ακολουθεί ένα θερμό θαλάσσιο επιφανειακό ρεύμα και πλησιάζει σε περιοχή προς την οποία κινείται ήδη ένα ψυχρό θαλάσσιο επιφανειακό ρεύμα, αλλά από αντίθετη διεύθυνση.Το φαινόμενο αυτό συναντάται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο γεωγραφικό πλάτος της Νέας Υόρκης, όπου το θερμό νότιο ρεύμα του Γκόλφ Στρήμ συναντά το ψυχρό βόρειο ρεύμα του Λαμπραντόρ.

Ας σημειώσουμε επίσης ότι σε πολλές περιοχές θαλασσών παρατηρείται το φαινόμενο της ανάβλυσης (upwelling) ψυχρών μαζών από τα βάθη της θάλασσας προς την επιφάνειά της. Σε αυτή την περίπτωση η επιφάνεια της θάλασσας που είναι ψυχρή όταν δεχθεί ένα νότιο άνεμο ή δεχθεί αέρα από θερμότερη θάλασσα ή από ηπειρωτική περιοχή δημιουργεί συνθήκες κατάλληλες για να σχηματισθεί ομίχλη οριζόντιας μεταφοράς.

Πού και πότε

Στον Ελλαδικό χώρο φαινόμενα ομίχλης θαλάσσιας μεταφοράς συμβαίνουν στο Ιόνιο, προς τις Ελληνικές ακτές και στο Ανατολικό Αιγαίο, προς τις Τουρκικές ακτές και συμβαίνουν συνήθως το χειμώνα, την άνοιξη και τις πρώτες μέρες του καλοκαιριού.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close