Μετεωρολογία

Μερικές από τις εντονότερες χιονοπτώσεις στο κόσμο.

Που έγιναν, σε πιό ύψος έφτασε το χιόνι

Οταν υπάρχουν μεγάλες χιονοπτώσεις και κάποιος ζεί σε μιά μεγαλόπολη έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες με την μετακίνησή του. Οι δε κρατικοί μηχανισμοί ενδέχεται να χρειασθούν μέχρι και 24 ώρες έως ότου αποκαταστήσουν σταδιακά και πλήρως την κυκλοφορία. Πάντως αναμφίβολα σε περίπτωση χιονόπτωσης όλα φαίνονται υπέροχα και παραμυθένια. Και βέβαια πιό τυχεροί είναι όσοι δεν κατοικούν σε μεγάλα αστικά κέντρα.

Ας δούμε λοιπόν μερικές περιπτώσεις πραγματικά μεγάλων χιονοπτώσεων και πού συνέβησαν αυτές.

Ευρώπη

Σίγουρα η Σουηδία και η Νορβηγία θεωρούνται φαβορί . Επίσης  οι Ευρωπαικές Άλπεις έχουν δεχθεί πολύ μεγάλες χιονοπτώσεις. Έτσι λοιπόν στις Γαλλικές Άλπεις και συγκεκριμένα στο Μπεσάν, έπεφτε χιόνι που έφτασε κατά μέσο όρο τα 7,62 εκατοστά την ώρα, για 19 ώρες τη νύκτα μεταξύ 5 και 6 Απριλίου 1959.

Σε άλλη περίπτωση στη δυτική μεριά του Καυκάσου, στη Ρωσία, κοντά στη Τουρκία και τη Μαύρη Θάλασσα, στο Ακίσκο που βρίσκεται στα 1.890 μ. ύψος η χιονόπτωση έφτασε στα 3,34 μέτρα.

Αμερική

Ουάσινγκτον και Βορειοδυτική πλευρά της Β. Αμερικής, γενικά.

Στην ευρύτερη περιοχή όπου εντάσσονται η Αλάσκα, η Κολούμπια, η Ουάσινγκτον και το Όρεγκον υπάρχει η μεγαλύτερη χιονόπτωση. Ωστόσο δεν υπάρχουν παντού μετεωρολογικοί σταθμοί ωστε να γίνονται μετρήσεις. Παρ΄ όλα αυτά, στο Εθνικό Πάρκο στο βουνό Ράινιερ ( Rainier ), σε σταθμό δασοφυλακής, καταγράφηκε χιονόπτωση ύψους 31 μ. Δηλαδή περίπου όσο ένα δεκαόροφο κτίσμα. Η χιονόπτωση συνέβη στη διάρκεια ενός έτους από 19 Φεβρουαρίου 1971 έως και 18 Φεβρουαρίου 1972.

Επίσης κατά τη διάρκεια μιάς περιόδου σκί το 1998 προς 1999 σε περιοχή του όρους Μπέικερ, στην Ουάσινγκτον και πάλι, το χιόνι έφτασε στα 29 μέτρα.

Αλάσκα

Στο Τόμσον Πάς  ( Thompson Pass) στη Αλάσκα τον χειμώνα του 1952 το χιόνι έφτασε τα 24,7 μέτρα και απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες γιά να ανοιχθούν κάποιοι δρόμοι. Μετά από έντεκα χρόνια η ίδια περιοχή δέχθηκε μέσα σε 24 ώρες 2 μέτρα χιόνι.

Επίσης η παραλιακή πόλη Βαλτέζ ( Valdez ) δέχεται γενικά κατά μέσο όρο 8,13 μέτρα χιονόπτωση. Ας σημειωθεί οτι η πόλη αν και βρίσκεται σε επίπεδο θάλασσας  σίγουρα κρατά τα πρωτεία σε ύψος χιονόπτωσης αρκετές φορές, όπως:

  • Το 1988, με ύψος χιονιού 2,8μ
  • Το 1989, τα 3,13μ.
  • Το 1991, τα 3,48μ.
  • Το 1994, τα 3,16μ.
  • Το 2011, τα 3,86

Ιαπωνία

Ίσως να μη πηγαίνει το μυαλό μας αλλά στο συγκρότημα των νησιών της Ιαπωνίας συμβαίνουν ισχυρές χιονοπτώσεις. Στο νησί Χόνσου ( Honshu ) οι Ιαπωνικές Άλπεις του νησιού δέχονται ετήσια 30,5 με 30,10 μέτρα χιονόπτωση στα 609 έως και 1.828 μέτρα υψόμετρο. Στις 14 Φεβρουαρίου 1927 μετρήθηκε χιόνι ύψου 11 μέτρων στο όρος Ιμπούκι ( Ibuki ) σε υψόμετρο 1.524 μ. Τα παραπάνω φαινόμενα βέβαια προσελκύουν τουρισμό οπότε υπάρχουν αυτοκινητόδρομοι που τέμνουν τα βουνά και διατηρούνται ανοικτοί όλο τον χειμώνα.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close