Διάστημα

Εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν ένα αστεροειδή

Τι θα συνέβαινε ;

Εάν οι άνθρωποι μπορούσαν να φτάσουν ένα αστεροειδή τότε θα άλλαζαν τα πάντα. Και αυτό θα γινόταν γιατί η αξία κάποιων αστεροειδών εκτιμάται  σε ύψος πεντάκις εκατομμυρίων. Εάν δε αυτή η αξία συγκριθεί με την ετήσια παραγωγή πρώτων υλών όλης της γής, που είναι στα $ 660 δισεκατομμύρια, καταλαβαίνει κανείς τη διαφορά.

Στην επιφάνεια της γής λοιπόν υπάρχουν υλικά  που δεν αποφέρουν κέρδος.  Όμως κάποιοι αστεροειδείς είναι από καθαρό μέταλλο. Για παράδειγμα, οτι οι Χ-τύπου αστεροειδείς είναι κατάλοιπα μεγάλων αστεροειδών που κονιορτοποιήθηκαν σε συγκρούσεις. Επίσης, οι πυκνοί μεταλλικοί πυρήνες τους διαχωρίσθηκαν από τους μανδύες. Αρκετοί λοιπόν Χ-τύπου αστεροειδείς είναι κοντά στη γή. Εκτιμάται οτι σε αυτούς υπάρχει τόση πλατίνα όση δεν έχει εξορυχθεί ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Στόχοι εξόρυξης

Ήδη λοιπόν υπάρχουν πρωτοποριακές εταιρίες εξόρυξης αστεροειδών. Αυτές άρχισαν να εξετάζουν μελλοντικούς στόχους με σκοπό «τολμηρές» εξορύξεις εκεί που ποτέ δεν έφτασε άνθρωπος. Οι εταιρίες έχουν βλέψεις για τους κοντινούς σε τροχιά στη γή αστεροειδής που είναι περί τους 15.000. Κάποιες πηγές από αστεροσκοπεία θεωρούν τους οκτώ από αυτούς σαν πιθανούς «στόχους». Άλλοι εκτιμούν οτι έξι από τους αστεροειδής ειναι οι «ιδιαιτέρως ελκυστικοί».

Ας σημειωθεί οτι αυτοί οι αστεροειδής είναι διαμέτρου 300 μέτρων. Το μέγεθος αυτό τους καθιστά μικρούλια ψαράκια σε έναν ωκεανό μεγάλων ψαριών. Είναι βέβαια σχετικά κοντά με τη γή αλλά παραμένει ασαφές εάν θα υπάρξει τελικά οικονομικό όφελος μετά από μια τέτοια αποστολή στο διάστημα.

Πού ειναι τα κέρδη;

Μεταξύ Αρη και Δία υπάρχει μια ζώνη αστεροειδών που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο μεταξύ των οποίων είναι διακόσιοι που έχουν 100 χιλιόμετρα διάμετρο. Η NASA  εκτιμά οτι αυτή η ζώνη των αστεροειδών μπορεί να αποδώσει $ 700 πεντάκις εκατομμύρια ή αλλοιώς κάπου $ 100 δισεκατομμύρια για κάθε άτομο πάνω στη γή.

Ωστόσο υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες που είναι ιδιαίτερα κοστοβόρες. Για παράδειγμα για να ληφθεί μιά ποσότητα 60 έως 2.000 γραμμαρίων δείγματος από την επιφάνεια του αστεροειδή το κόστος αποστολής είναι περίπου ένα δισεκατομμύριο, πάντα σύμφωνα με τη NASA. Φυσικά σε μεγαλύτερη κλίμακα λήψεων θα χρειαστούν διαστημόπλοια και ρομπότ που σήμερα δεν υπάρχουν. Οι αποστολές θα μπορούσαν να κοστίσουν τρισεκατομμύρια και συνεπώς δημιουργείται τεράστιο ρίσκο στην περίπτωση αποτυχίας.

Μένει λοιπόν στο μέλλον να δούμε τι θα είναι εφικτό στο τόσο φιλόδοξο στόχο εξόρυξης αστεροειδών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close