Καιρός / Καιρικά Νέα

Ο Σηκουάνας και οι πλημμύρες του, μία ίσως καλύτερη εικόνα των γεγονότων.

Στο παρελθόν αλλά και σήμερα.

Τελευταία ακούγαμε συχνά οτι οτι πλημμύρισε ο Σηκουάνας και στο παρελθόν οτι ανεβαίνει η στάθμη του.  Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα των γεγονότων.

Ο Σηκουάνας λοιπόν έχει μήκος 780 χιλιόμετρα, άρα δεν χαρακτηρίζεται μικρός και εiναι σημαντική υδάτινη εμπορική αρτηρία καθώς και ιδιαίτερης αξίας τουριστικό σημείο για την πόλη του Παρισιού. Εχει 37 γέφυρες στο Παρίσι αλλά και δεκάδες στα προάστια που διασχίζει. Το όνομά του έχει κέλτικες ρίζες και σημαίνει, σε ελεύθερη μετάφραση, ιερός ποταμός.

Στο παρελθόν

Υπάρχουν στοιχεία ότι για πρώτη φορά πλημμύρισε ο Σηκουάνας το 1658 . Ακολούθησαν και άλλες πλημμύρες με σημαντικότερη αυτή του 1910 όταν η στάθμη του είχε φθάσει τα 8,65 μέτρα. Φυσικά το αποτέλεσμα ήταν  υπάρξουν καταστροφές στο Παρίσι με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικά μεγέθη.

Σήμερα

Φέτος και μόλις στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου μετά από έντονες βροχοπτώσεις άρχισε και πάλι η στάθμη του Σηκουάνα να ανεβαίνει ανησυχητικά. Προληπτικά απομακρύνθηκαν κάπου 1.500 κάτοικοι της περιοχής Ιλ ντε Φρανς από τα σπίτια τους. Κάποιοι δε μετακινούνταν ήδη με βάρκες. Εκεί που υπήρχαν δρόμοι άρχισαν να κολυμπούν πάπιες.

Το Μουσείο του Λούβρου έκλεισε την έκθεση Ισλαμικής Τέχνης που στεγαζόταν στο υπόγειό του και διακόπηκε η κυκλοφορία των τουριστικών πλοιαρών, γνωστών ως Bateaux Mouches.  Ανεστάλη η λειτουργία της γραμμής RER C που κινείται κατά μήκος του Σηκουάνα και έκλεισαν αρκετές σήραγγες και πάρκα. Απαγορεύτηκε επίσης, η κυκλοφορία στους παρόχθιους δρόμους, σε γέφυρες αλλά και στο ποτάμι.

Σχετική ανακοίνωση ανέφερε οτι περίμεναν πλημμύρες ανάλογες με αυτές που συνέβησαν το 2016. Τότε που ο Σηκουάνας είχε φτάσεις τα 6,2 μέτρα με αποτέλεσμα δυο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν.

Related Articles

2 thoughts on “Ο Σηκουάνας και οι πλημμύρες του, μία ίσως καλύτερη εικόνα των γεγονότων.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close