Ενέργεια

Η υποβάθμιση της ποιότητας της ενέργειας

Μπορεί να είναι η αιτία της τρέχουσας κρίσης, αναφέρουν οι ειδικοί

Μια μη εξεταζόμενη αιτία της οικονομικής κρίσης στις ΗΠΑ είναι η υποβάθμιση, εδώ και μια δεκαετία, της ποιότητας των αποθεμάτων ενέργειας του έθνους, που συχνά μετριέται ως το ποσό ενέργειας που εξάγεται για μια σταθερή ποσότητα κατανάλωσης ενέργειας, λέει ο Carey King, ειδικός ενέργειας στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Ώστιν.

Πολύ οικονομολόγοι υπέδειξαν μια φούσκα κτηματομεσιτικών που έσκασε ως την αρχική ενεργοποίηση της τρέχουσας κρίσης, η οποία με τη σειρά της έκανε τις παγκόσμιες επενδύσεις στα κτηματομεσιτικά των ΗΠΑ να πέσουν κατακόρυφα, αποσταθεροποιώντας μαζί την παγκόσμια οικονομία. Ο King προτείνει πως η κτηματομεσιτική φούσκα έσκασε επειδή οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να δίνουν ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό από το εισόδημά τους στην ενέργεια –συμπεριλαμβανομένου του ηλεκτρισμού, της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης- αφήνοντας λιγότερα χρήματα για τις υποθήκες των σπιτιών τους.

Με οικονομικούς όρους, η ποιότητα του αποθέματος ενέργειας ενός έθνους αναφέρεται ως Ενεργειακή Απόδοση των Ενεργειακών Επενδύσεων (EROI). Για παράδειγμα, εάν μια πετρελαϊκή εταιρία χρησιμοποιεί το ένα δέκατο ενός βαρελιού πετρελαίου για γεωτρήσεις, αντλήσεις, μεταφορά και διύλιση ενός βαρελιού πετρελαίου, η ενεργειακή απόδοση για το διυλισμένο καύσιμο είναι 10.

«Πολλοί οικονομολόγοι δεν πιστεύουν πως η ενέργεια είναι ένας περιοριστικός παράγοντας στην οικονομική ανάπτυξη,» αναφέρει ο King, ερευνητικός συνάδελφος στο κέντρο του Πανεπιστημίου για την Διεθνή Ενέργεια και την Περιβαλλοντική Πολιτική. «Νομίζουν πως συνεχόμενες βελτιώσεις στην τεχνολογία και την αποδοτικότητα έχουν αποσυνδέσει εντελώς τους δύο παράγοντες. Η έρευνα μου είναι μέρος ενός αναπτυσσόμενου αρχείου δεδομένων που δείχνουν πως αυτό δεν είναι αλήθεια. Η ενέργεια εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο».

Σε μια έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτόν τον Νοέμβρη στο περιοδικό Ερευνητικές Περιβαλλοντικές Αποστολές, ο King εισήγαγε ένα νέο τρόπο για την μέτρηση της ποιότητας της ενέργειας, την Αναλογία Έντασης Ενέργειας (EIR), η οποία είναι ευκολότερη στον υπολογισμό, ιδιαίτερα συνδεδεμένη με την Ενεργειακή Απόδοση των Ενεργειακών Επενδύσεων και, σε μερικά πράγματα, πιο ισχυρή από αυτήν. Όσο πιο υψηλή είναι η Αναλογία Έντασης Ενέργειας, τόσο πιο πολλά παίρνουν από την ενέργεια οι οικονομικοί πελάτες αξίας (συμπεριλαμβανομένων των εταιριών, των κυβερνήσεων και των ανθρώπων).

Όταν ο King σχεδιάζει την Αναλογία Έντασης Ενέργειας για διάφορα καύσιμα ετησίως από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά, τα γραφήματα υποδεικνύουν δύο μεγάλες υποβαθμίσεις, μία πριν από τις κρίσεις των δεκαετιών του 1970 και του 1980 και μια κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, που οδήγησε στην τρέχουσα οικονομική κρίση. Έχουν υπάρξει και άλλες κρίσεις στις ΗΠΑ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως οι μεγαλύτερες και οι πιο ισχυρές ακολούθησαν μετά από υποβαθμίσεις στην Αναλογία Έντασης Ενέργειας για όλα τα ορυκτά καύσιμα.

Η Αναλογία Έντασης Ενέργειας είναι αναλογική με την Ενεργειακή Απόδοση των Ενεργειακών Επενδύσεων, που σημαίνει ότι ανεβαίνουν και πέφτουν μαζί, όμως τα βασικά δεδομένα πίσω από τους υπολογισμούς της Αναλογίας βγαίνουν ετησίως, εν αντιθέσει με τα δεδομένα για την Ενεργειακή Απόδοση που υπολογίζονται κάθε πέντε χρόνια. Η Αναλογία δίνει επίσης σημαντικές πληροφορίες για διαφορετικά κομμάτια της αλυσίδας εφοδιασμού όπως για την διύλιση και την άντληση, οι οποίες είναι πιο δύσκολο να μελετηθούν μέσω της Ενεργειακής Απόδοσης.

Η ανάλυση του King αναφέρει πως εάν η Αναλογία πέσει πιο χαμηλά από ένα ορισμένο κατώτατο όριο, η οικονομία θα σταματήσει να αναπτύσσεται. Για παράδειγμα, το 1972, η Αναλογία για την βενζίνη ήταν 5,9 και το 2008 ήταν 5,5. Κατά την διάρκεια εύρωστης οικονομικής ανάπτυξης, όπως η δεκαετία του 1990, η Αναλογία για την βενζίνη ήταν πάνω από 8. Σε σύγκριση με μερικούς υπολογισμούς της Ενεργειακής Απόδοσης και της Αναλογίας για την αιθανόλη από καλαμπόκι που ήταν περίπου στο 1, είναι ξεκάθαρο το γιατί η αιθανόλη από καλαμπόκι έχει καταταχθεί ως πηγή ενέργειας με χαμηλή ποιότητα.

Για να ξαναρχίσει η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ, ο King λέει πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να παράγουν και να χρησιμοποιούν την ενέργεια πιο αποδοτικά. Αυτό είναι ουσιαστικά που έκαναν οι ΗΠΑ μετά την τελευταία ενεργειακή κρίση με την αναβάθμιση των κριτηρίων για την αποδοτικότητα της ενέργειας των αυτοκινήτων, αυξάνοντας την χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και αναπτύσσοντας νέες τεχνολογίες όπως η Βελτιωμένη Ανάκτηση Πετρελαίου ώστε να αντλήσουν περισσότερο πετρέλαιο από το έδαφος.

«Εάν δεν αλλάξουμε ριζικά τον τρόπο που παράγουμε ή καταναλώνουμε ενέργεια τώρα, μην περιμένετε να αναπτυχθεί η οικονομία όπως αναπτυσσόταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες,» αναφέρει.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close