Καιρός & Υγεία / Προφύλαξη

Τι να κάνετε σε περίπτωση που κατασκηνώνετε κατά τη διάρκεια ηλεκτρικής καταιγίδας

Ηλεκτρική Καταιγίδα

Όταν κατά τη διάρκεια της κατασκήνωσής σας ξεσπάσει ηλεκτρική καταιγίδα, είναι πολύ χρήσιμο να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε, καθώς μπορεί να σώσει την ζωή σας ή και την ζωή των αγαπημένων σας. Η πραγματικότητα είναι πως εφόσον βρίσκεστε έξω στην άγρια φύση, το πιο πιθανό είναι πως δεν θα έχετε την δυνατότητα να βρείτε καταφύγιο σε κάποιο σπίτι ή κτίριο.Γι’ αυτό το λόγο, το να γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση που κατασκηνώνετε κατά τη διάρκεια ηλεκτρικής καταιγίδας είναι αρκετά σημαντικό.

Ένας κεραυνός μπορεί να παράγει 600.000 ή και περισσότερα βολτ σε υψηλή ένταση. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετή ώστε να σκοτώσει έναν άνθρωπο ή ένα κατοικίδιο, και να προκαλέσει πραγματική έκρηξη ενός δέντρου. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας το να παίρνετε τις κατάλληλες προφυλάξεις σε μια κατασκήνωση, όταν ξεσπά ηλεκτρική καταιγίδα.Εάν είστε στο νερό, βγείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Αυτό σημαίνει επίσης πως εάν βρίσκεστε σε βάρκα καθώς πλησιάζει η ηλεκτρική καταιγίδα, θα πρέπει να βγείτε στη στεριά το συντομότερο δυνατόν. Το νερό είναι πολύ καλός αγωγός του ηλεκτρισμού, ώστε ο κεραυνός δε χρειάζεται να σας χτυπήσει επακριβώς. Το νερό μπορεί να μεταφέρει αρκετό ρεύμα για να σας σκοτώσει ή να σας τραυματίσει σοβαρά, πολύ εύκολα. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτάμια και τα ρέματα. Η παραμονή στην ξηρά προσφέρει πολύ περισσότερη προστασία απ’ ότι η παραμονή μέσα ή κοντά στο νερό.

Εάν είναι δυνατόν, μπείτε μέσα σε κάποιο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ηλεκτρικής καταιγίδας, ανεβάστε τα παράθυρα, και προσπαθήστε να μην αγγίξετε καμιά μεταλλική επιφάνεια μέχρι η καταιγίδα να περάσει. Τα λάστιχα του αυτοκινήτου βοηθούν στην απομόνωσή σας από κεραυνούς που τυχόν θα πέσουν κοντά σας. Ο λόγος που πρέπει να ανεβάσετε τα παράθυρα είναι επειδή οι κεραυνοί δεν ακολουθούν μια ευθεία πορεία, έτσι ώστε ένας κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από ένα ανοιχτό παράθυρο. Επιπλέον, είναι καλή ιδέα να ανεβάσετε τα παράθυρα επειδή χαλάζι ή και δυνατή βροχή συνήθως συνοδεύει την καταιγίδα ως αποτέλεσμα.

Μείνετε μακριά από ψηλά αντικείμενα, όπως τα δέντρα. Σε ένα δάσος, αυτό είναι αρκετά δύσκολο, όμως σε μια τέτοια περίπτωση, μην ψάξετε καταφύγιο κάτω από δέντρα αν γίνεται. Υπάρχουν δύο λόγοι γι’ αυτό. Πρώτον, παρότι ο κεραυνός μπορεί να χτυπήσει οπουδήποτε, έχει την τάση να χτυπάει τα ψηλά αντικείμενα. Το δέντρο, τότε, λειτουργεί ως αγωγός για το ρεύμα, το οποίο μπορεί να σκοτώσει οτιδήποτε στέκεται κοντά στο δέντρο.

Ο δεύτερος λόγος είναι λιγότερο συχνός στην σκέψη. Ένα δέντρο που θα δεχτεί άμεσο χτύπημα από κεραυνό, συχνά θα ανατιναχτεί καθώς η υγρασία που έχει μέσα του εξατμίζεται αμέσως. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο για φλεγόμενα συντρίμμια στον αέρα. Το χτύπημα από βαριά κλαδιά μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

‘Ένα βήμα ασφαλείας συχνά δεν περνάει από το μυαλό των περισσότερων ανθρώπων. Αφαιρέστε οτιδήποτε κοσμήματα, ρολόγια ή ηλεκτρονικές συσκευές έχετε μαζί σας. Αμέσως μετά από έναν κεραυνό, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος απορροφάται από τέτοιου είδους αντικείμενα. Δαχτυλίδια, κολιέ, κινητά τηλέφωνα ή και ραδιόφωνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά εγκαύματα ακόμα και αν το χτύπημα δεν ήταν άμεσο.

Αυτό το βήμα είναι τόσο σημαντικό που οι Δασικές Υπηρεσίες απαιτούν από τους ανθρώπους που δουλεύουν σε πύργους παρατήρησης για φωτιά να κλείνουν όλες τις ηλεκτρικές τους συσκευές και να αφαιρούν όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που ενδεχομένως κουβαλάνε, μέχρι η ηλεκτρική καταιγίδα να κοπάσει. Αυτή η διαδικασία συμπεριλαμβάνει ακόμη και νομίσματα. Ο πύργος μπορεί να είναι φτιαγμένος επί το πλείστον από γυαλί, το οποίο είναι μονωτής, παρόλα αυτά ένα χτύπημα από κεραυνό μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική συσσώρευση στο εσωτερικό. Είναι περίπου σαν να βρίσκεστε στο εσωτερικό μιας λάμπας.

Παρότι οι άνθρωποι συνήθως υποτιμούν τον κεραυνό, σκεπτόμενοι πως είναι σπάνιο κάποιος να χτυπηθεί ή να τραυματιστεί, αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν ή μπαίνουν σε νοσοκομείο κάθε χρόνο λόγω κεραυνοπληξίας. Δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται, και ειδικότερα όταν κατασκηνώνετε και βρίσκετε πολλά μίλια μακριά από την πλησιέστερη ιατρική κλινική.

Δεν υπάρχει ουσιαστικός τρόπος να αποτρέψετε την κεραυνοπληξία όταν κατασκηνώνετε, εν μέρει επειδή οι κεραυνοί είναι γνωστό πως ταξιδεύουν πολλά μίλια από την αρχική τους τοποθεσία. Είναι δυνατόν να χτυπηθείτε ακόμα και αν δεν υπάρχει ούτε ένα σύννεφο στον ουρανό, παρότι αυτό είναι σπάνιο. Παρόλα αυτά, μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια βήματα ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού.

Με τις προαναφερθείσες προφυλάξεις, είναι δυνατό να περιμένετε το τέλος της καταιγίδας και να απολαύσετε την απεικόνιση φωτός της φύσης. Σκεφτείτε το ως πυροτεχνήματα που προκαλεί η Μητέρα Γη.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close