Περιβάλλον

Βιοδιασπώμενα μπουκάλια και μόλυνση του πλανήτη.

Πως μπορεί να αποφευχθεί μιά σπατάλη πόρων.

 

Μια λύση στο πρόβλημα μόλυνσης του πλανήτη πρόκειται να αποτελέσει η χρήση βιοδιασπώμενων μπουκαλιών. Αυτό γιατί δυστυχώς τα πλαστικά μπουκάλια καταλήγουν στο οικοσύστημα. Επιπλέον αργεί πάρα πολύ η αποσύνθεσή τους και εξ αιτίας τους κινδυνεύει η χλωρίδα και η πανίδα.

Τα πλαστικά γενικώτερα μπορεί να παραμείνουν στο περιβάλλον για εκατοντάδες χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μικροοργανισμοί του χώματος δεν μπορούν να τα διασπάσουν εξ αιτίας της σύστασής τους. Τα πλαστικά ή συνθετικά πολυμερή, αποτελούνται απο άτομα άνθρακα που δεν υπάρχουν στη φύση.

Σπατάλη πόρων και οικολογική καταστροφή.

Η μόλυνση του πλανήτη είναι θέμα που αφορά όλους μας. Η δε χρήση των πλαστικών μπουκαλιών αποτελεί το υπ ΄αριθμό 1 πρόβλημα δεδομένου οτι κάθε λεπτό αγοράζονται γύρω στο ένα εκατομμύριο μπουκάλια.

Ακόμα και σε χώρες φημισμένες για την ευαισθητοποίησή τους σε οικολογικά θέματα  αγοράζονται  όλο και περισσότερα  μπουκάλια μιάς χρήσης. Για να παρασκευασθούν δε τα πλαστικά μπουκάλια απαιτούνται τεράστιες ποσότητες πόρων. Αναφέρεται οτι στη Γερμανία χρειάζονται 665.000 τόνοι αργού πετρελαίου και 11 δις κιλοβατώρες ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με περιβαντολλογικές οργανώσεις από αυτή την δραστηριότητα εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 1,25 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο.

Άλλες έρευνες έδειξαν οτι στα τέλη του 20ου αιώνα  θα παράγονται 130 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών το χρόνο. Ηδη σήμερα κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί, αναλογικά, 100 κιλά πλαστικό τον χρόνο.

Εναλλακτικές λύσεις.

Ισλανδία

Ο Αρι Γιόνσον, φοιτητής  της Ακαδημίας Τεχνών της χώρας,  παρουσίασε στο φεστιβάλ σχεδιασμού Ρέικιαβικ  του 2016 ένα μπουκάλι για νερό απο φύκια. Ήταν 100%  βιοδιασπώμενο αλλά και βρώσιμο και χαιρετίσθηκε πολύ θετικά.  Για την κατασκευή του συνδυάστηκαν κόκκινα φύκια και νερό και παράχθηκε μια ουσία σαν ζελατίνη. Η ζελατίνη θερμάνθηκε πήρε μέσα σε καλούπι το σχήμα του μπουκαλιού και εν συνεχεία ψύχθηκε. Έπρεπε να φυλάσσεται σε ψυγείο και μόλις αδειάσει έχανε το σχήμα του και αποσυντίθετο. Το νερό που  περιείχε έπαιρνε τη γεύση των φυκιών οπότε πλέον ήταν θέμα προτίμησης.

Γαλλία

Η εταιρία Lyspackaging  ήδη παράγει το δικό της βιοδιασπώμενο καινοτόμο και εντελώς οικολογικό μπουκάλι . Είναι φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο, φυτό το οποίο φύεται και μεγαλώνει εύκολα. Χρησιμοποιείται για βραχύχρονη αποθήκευση και διασπάται μέσα σε ένα με δύο χρόνια αφότου έρθει σε επαφή με τη φύση.

Γενικά, ας μη ξεχνάμε οτι μιά πλαστική σακούλα θα διαλυθεί στη θάλασσα σε 10 με 20 χρόνια, ένα  πλαστικό ποτήρι σε 50 χρόνια και ένα πλαστικό μπουκάλι σε περίπου 450 χρόνια.

Το πλαστικό εκτιμάται οτι θα ξεπεράσει τον αριθμό των ψαριών ως το 2050.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close