ΤαξίδιαΤαξίδια εξωτερικό

Ταξίδια με αεροπλάνα, συνέπειες στoν οργανισμό.

Aλλαγές στο μυαλό και στο σώμα.

Αν κάποιος πετά στα 10.000 μέτρα (35.000 πόδια) πάνω απο την επιφάνεια της γής, μέσα σε ένα θάλαμο, ενδέχεται να αντιμετωπίσει αρκετές αλλαγές στο μυαλό και στο σώμα του. Εδώ και χρόνια έχουν διεξαχθεί έρευνες που σκοπό έχουν να εξετάσουν τις συνέπειες στον οργανισμό του ανθρώπου εξ αιτίας των ταξιδιών με αεροπλάνο.

Μείωση πίεσης και υγρασίας

Μέσα στους θαλάμους των αεροπλάνων η πίεση είναι ανάλογη με αυτή που θα έννοιωθε κάποιος αν βρισκόταν σε μιά βουνοκορφή 2,4 χλμ. Η μειωμένη αυτή πίεση ενδέχεται να μειώσει το επίπεδο οξυγόνου στο σώμα των επιβατών από 6 έως 25%. Τότε έχουμε το φαινόμενο υποξίας ήτοι την ελάττωση του οξυγόνου στους ιστούς του οργανισμού. Οι πιο ηλικιωμένοι επιβάτες ή όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις με αυτές τις μειώσεις.

‘Εχουμε όμως και άλλα θέματα εξ αιτίας της υποξίας εφόσον μπορεί να επηρεαστεί και η σκέψη μας. Επιστήμονες επισημαίνουν οτι σε ύψη άνω των 3,6 χιλιομέτρων οι υγιείς ενήλικες παρουσιάζουν αλλαγές στη μνήμη, στην ικανότητα λήψης αποφάσεων ή στη πραγματοποίηση υπολογισμών. Γι’αυτό υπάρχει η οδηγία οι πιλότοι να φορούν μάσκες οξυγόνου στις περιπτώσεις που η πίεση της καμπίνας έχει χαμηλή πίεση. Αντίθετα, σε ύψη άνω των 7.000 ποδιών (ή 2,1χλμ) παρατηρήθηκε οτι αυξάνει ο χρόνος αντίδρασης ενός ατόμου.

Επίσης η υγρασία στο θάλαμο του αεροπλάνου είναι ιδιαίτερα χαμηλή ίσως και πιό χαμηλή από την ξηρότερη έρημο. Υπάρχει  μελέτη, Αυστριακών ερευνητών, που αποδεικνύει οτι κατά τις διηπειρωτικές πτήσεις το δέρμα μας μπορεί να ξεραθεί έως και 37%.

Αύξηση συναισθημάτων.

Σε κάποια έρευνα του αεροδρομίου Gatwick, στο Ηνωμένο Βασίλειο, φάνηκε το 15% των ανδρών και το 6% των γυναικών του συνόλου των επιβατών  να είναι πιο ευαίσθητοι συναισθηματικά. Όταν για παράδειγμα παρακολούθησαν μιά ταινία κατά την πτήση, παρά αν την έβλεπαν σπίτι τους.

Ενδεχόμενα να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες που κάνουν κάποιο επιβάτη πιό ευαίσθητο. Τέτοιο είναι, ο ενθουσιασμός για το ταξίδι ή το οτι απομακρύνεται από αγαπημένα πρόσωπα. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις οτι εν μέρει φταίει αμοιγώς το ταξίδι.  Άλλες έρευνες δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Υπάρχουν χαρούμενοι επιβάτες εξ αιτίας και πάλι της επιρροής του μεγάλου υψομέτρου.

Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει πως το να βρίσκεται ένα άτομο σε μεγάλο υψόμετρο μπορεί να συντελέσει στην αύξηση αρνητικών συναισθημάτων.  Η ένταση  η αψύτητα και  το υψόμετρο επηρεάζει επίσης την διαχείριση του στρες.

Αναστάτωση και στις αισθήσεις.

Κατά τις πτήσεις και λόγω του υψομέτρου η ανθρώπινη όραση μπορεί να μειωθεί κατά 5-10% σε ύψη από 5.000 πόδια ή 1,5 χλμ.Τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα δεν έχουν αρκετό οξυγόνο και κατά συνέπεια δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Η χαμηλή πίεση σε συνδυασμό με την υγρασία μειώνει την ευαισθησία των γευστικών καλύκων της γλώσσας έως και 30%. Ο ξηρός αέρας συντελεί ώστε να μην λειτουργεί σωστά και η όσφρηση.

Παρά τις παραπάνω μικρο-αναστατώσεις, όλοι εμείς από το kairos. gr σας ευχόμαστε καλά ταξίδια.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close