Ταξίδια Ελλάδα

Σύρος: Νεοκλασσική, ατμοσφαιρική, κατάλληλη για απόδραση.

Μιά επιλογή για το Πάσχα και όχι μόνο.

Το Πάσχα πλησιάζει σε λίγες ημέρες. Σίγουρα είναι συνδεδεμένο με τον θρησκευτικό εορτασμό, αλλά δεν παύει να είναι και η πρώτη ευκαιρία για μια μικρή απόδραση. Οπότε εάν φανταζόμαστε ένα τόπο αριστοκρατικό, ατμοσφαιρικό με εξαιρετική νεοκλασική αρχιτεκτονική, πάμε Σύρο;

Ας την γνωρίσουμε λίγο.

Η Σύρος ανήκει στις Κυκλάδες, έχει έκταση 84 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πρωτεύουσα την Ερμούπολη. Αναπτύχθηκε κυρίως από το 1826 και μετά όταν πρόσφυγες από Μικρά Ασία, Χίο, Ψαρά και Κρήτη εγκαταστάθηκαν εκεί. Το όνομα Σύρος λέγεται οτι προέχεται απο τους πολύ πρώτους κατοίκους της που ήταν Φοίνικες. ‘Αλλοι πάλι υποστηρίζουν οτι το όνομα προέχεται είτε από τη λέξη Ουσύρα που σημαίνει ευτυχής. Είτε η ετυμολογία της είναι από τη λέξη Σύρ που σημαίνει βράχος. Επίσης, κατά τον 17ο αιώνα  αναφερόταν και σαν τη Νήσο του Πάπα (L’ isola del Papa)  λόγω του καθολικού δόγματος που συνυπάρχει με το χριστιανικό. Ας σημειωθεί οτι και οι δύο κοινότητες γιορτάζουν το Πάσχα την ίδια μέρα και σύμφωνα με την ορθόδοξη ημερομηνία.

Μορφολογικά και άλλα.

Ένα τμήμα της Σύρου, το βόρειο ονομάζεται Απάνω Μεριά και είναι ορεινό με λίγους κατοίκους. Αυτό έχει μορφολογικό ενδιαφέρον εφόσον έχει ασβεστολιθικά πετρώματα. Όλο το υπόλοιπο νησί καλύπτεται από ηφαιστειακά πετρώματα.  Έχει λίγους δρόμους, μονοπάτια και τοπία με γεφύρια και σπηλιές. Περπατώντας τα μονοπάτια μπορεί κανείς να φτάσει στις βόρειες και ερημικές παραλίες της Σύρου. Αντίθετα, προς το νότιο και πεδινό τμήμα του νησιού βρίσκονται τα γνωστά χωριά και οι παραλίες της Σύρου.

Αξιοθέατα.

Αναμφίβολα πρώτο σημείο επίσκεψης θα πρέπει να είναι το Θέατρο Απόλλων στην πρωτεύουσα του νησιού την Ερμούπολη. Θεμελιώθηκε το1862 αλλά ακόμη συναγωνίζεται ευρωπαικά θέατρα της εποχή του. Έχει χώρο για την ορχήστρα μπροστά στη σκηνή, πλατεία, τρείς σειρές θεωρείων και υπερώο. Επίσης έχει πλούσια ζωγραφική και μαρμάρινη διακόσμιση. Θεωρείται από αρκετούς ως μια μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου. Ωστόσο η πραγματικότητα είναι οτι η διαρρύθμισή του είναι αυτή που έχει ιταλικές επιρροές. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη καταστροφές που αποκαταστάθηκαν, το θέατρο επαναλειτούργησε το 1992 και το 2000 οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντελώς.

Μετά, και πολύ κοντά στο Θέατρο, είναι τα Βαπόρια των αστών. Όπου, Βαπόρια είναι τα αστικά νεοκλασσικά μέγαρα που κοιτούν το Αιγαίο, λίγο πιο κάτω απο τον Αγιο Νικόλαο. Αν μπείτε σε αυτή την εκκλησία θα θαυμάσετε το μαρμάρινο τέμπλο της, το δεσποτικό θρόνο και τους πολυελαίους απο τη Τεργέστη. Στην Ερμούπολη όλοι οι δρόμοι είναι στρωμμένοι με μάρμαρο και έχουν νεοκλασσικά κτήρια όπως ενδεικτικά το Δημαρχείο που είναι έργο του Τσίλερ του 19ου αιώνα.

Μετά υπάρχουν οι παραλίες με κύρια αυτή της Ερμούπολης όπου κανείς βρίσκει τα πάντα μέχρι και  καζίνο που στεγάζεται σε κτίσμα του 1830. Κάπου εκεί, στο τέλος του δρόμου βλέπει κανείς τις παλιές αποθήκες και το κτήριο του Τελωνείου του 19ου αιώνα. Βέβαια υπάρχουν ακόμα οι παραλίες του Γαλησσά, του Δελφινιού, εκείνες στο Κίνι, στο Φοινικά και στη Ντελαγκράτσια με τις επαύλεις της.

Να μη ξεχάσουμε την ‘Ανω Σύρο που αποτελεί προστατευόμενο ιστορικό οικισμό. Περιπλανόμενοι στα κυκλαδίτικα στενά όπου το ένα σπίτι στηρίζει το άλλο φτάνουμε στην καθολική εκκλησία του Σαν Ζώρζη. Μπορούμε επίσης στην πλατεία να δούμε την προτομή του Μάρκου Βαμβακάρη, αλλά και όλη την Ερμούπολη πανοραμικά.

Τοπικά προιόντα.

Πρώτο και πιό φημισμένο του Συριανό λουκούμι που έφτασε στη Σύρο απο Χιώτες και Σμυρνιούς πρόσφυγες και άρχισε να παράγεται στο νησί γύρω στα 1832. Σήμερα ακόμα υπάρχουν οικογένειες όπου για τέταρτη γενιά συνεχίζουν τη «τέχνη». Άλλα ντόπια προιόντα είναι η χαλβαδόπιτα απο θυμαρίσιο συριανό μέλι και θυμάρι, το ντόπιο λουκάνικο με μάραθο και φυσικά το τυρί Σαν Μιχάλη που παρασκευάζεται από ντόπιο γάλα της Σύρου.

         ‘Ο,τι και να επιλέξετε να περάσετε καλά με το kairos.gr πάντα δίπλα σας.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close