Ταξίδια Ελλάδα

Πάσχα στην Πάτμο

Ένας προορισμός παγκοσμίου επιπέδου

Όλοι θα πρεπει να ζήσουμε έστω έναν εορτασμό Πάσχα στην Πάτμο, ένα προορισμό παγκοσμίου επιπέδου. Στην Πάτμο με τις τόσο ιδιαίτερες θρησκευτικές τελετές που φτάνουν στις ημέρες μας από τον 4ο αιώνα και παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο.

Ας τη γνωρίσουμε σαν τόπο.

Η Πάτμος είναι το πιό βόρειο νησί των Δωδεκανήσων και σχετικά μικρό σε έκταση, περίπου 34,142 τ.χλμ. Το εδαφός της είναι βραχώδες, άγονο και ηφαιστιογενές. Χωρίζεται σε τρία μέρη με δύο ισθμούς περίπου στο μέσο του νησιού όπου κατά την αρχαιότητα ήταν και η πρωτεύουσα  του νησιού. Η πιό ψηλή κορυφή της Πάτμου είναι ο Προφήτης Ηλίας  στα 270 μέτρα, στο κέντρο του νησιού. Έχει πολλά ακρωτήρια, όρμους και ορμίσκους καθώς και πολλές νησίδες. Τα νησιά Αρκοί, Ληψοί και Αγαθονήσι, που βρίσκονται ανατολικότερα της Πάτμου, της ανήκουν διοικητικά.

Η Πάτμος κατοικήθηκε κυρίως μετά την ολοκλήρωση της Μονής του Ιωάννου του Θεολόγου, που μοιάζει με κάστρο. Ιδρύθηκε τα έτη 1081 έως 1118 σε μορφή κάστρου με επάλξεις, τείχη, κελιά και δεξαμενές. Εκεί γύρω άρχισαν να δημιουργούνται οι πρώτες κατοικίες των κοσμικών. Έτσι, σε περίπτωση πειρατικών επιδρομών μπορούσαν οι κάτοικοι να καταφύγουν στη Μονή και να σωθούν. Γενικότερα, αν περπατήσει κάποιος το νησί θα θαυμάσει τα στενά ολόλευκα καλντερίμια, τις επίσης πετρόκτιστες στοές όπου ίσα που χωρούν δύο άνθρωποι αλλά και τη γενικότερη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της περιοχής με αρχοντικά που μπορεί κάποιος να επισκεφθεί, με γοτθικά και νεοκλασσικά στοιχεία.

Ας την γνωρίσουμε σαν θρησκευτικό προορισμό.

Για κάποιους η Πάτμος θεωρείται τα Ιεροσόλυμα της Μεσογείου. Ο λόγος είναι το ότι βρέθηκε στο νησί το 95 μ.Χ. σαν εξόριστος ο Ιωάννης ο Θεολόγος, ο μαθητής του Χριστού. Εδώ κήρυττε και βάπτιζε τους κατοίκους. Στη σπηλιά δε της Αγίας Άννας έγραψε – κατά τη θρησκευτική παράδοση – το Ευαγγέλιο και την Αποκάλυψη. Πολύ αργότερα κατά τη δεύτερη χιλιετία άρχισε να αποικίζεται.

Οι παραδοσιακές εκδηλώσεις του Πάσχα.

Η περίοδος του Πάσχα εορτάζεται στην Πάτμο με ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο για τον ελληνισμό αλλά και τον παγκόσμιο Χριστιανισμό.

Ξεκινώντας  από τη  Κυριακή των Βαίων μοιράζονται στους πιστούς δημιουργήματα από βάγια που μοιάζουν με κεντήματα σε σχήμα σταυρού η ψαριού.Την Μεγάλη Πέμπτη η τελετή του Νιπτήρος γίνεται το πρωί στη Χώρα της Πάτμου σύμφωνα με τις Βυζαντινές παραδόσεις. Η τελετή αυτή πραγματοποιείται μόνο στη Πάτμο και τα Ιεροσόλυμα όπου ο ηγούμενος πλένει τα πόδια δώδεκα μοναχών που κάθονται σε μιά εξέδρα, όπως ακριβως έκανε ο Ιησούς στούς μαθητές του στον Μυστικό Δείπνο. Την Μ.Παρασκευή γίνεται στη Μονή η αναπαράσταση της αποκαθήλωσης. Το βράδυ όλοι οι επιτάφιοι ακολουθούν πορεία στα καλντερίμια και συναντιούνται στις μεγάλες πλατείες της Χώρας και της Σκάλας.

Την ημέρα του Πάσχα διάβάζεται το Ευαγγέλιο σε επτά γλώσσες : στα Ιταλικά, τα Γαλλικά, τα Ρώσικα, τα Αγγλικά, τα Γερμανικά, τα Σέρβικα αλλά και στα Αρχαία Ομηρικά Ελληνικά . Επίσης μοιράζονται κόκκινα αυγά στους πιστούς.Το απόγευμα της ίδιας μέρας όλο το νησί γιορτάζει στην πλατεία της Σκάλας. Προσφέρονται πασχαλινά αυγά, πατινιώτικες τυρόπιτες, γλυκά  και κρασί. Ακολουθούν παραδοσιακοί χοροί από νέους και νέες ντυμένους με την παραδοσιακή πατμιακή φορεσιά. Τέλος, την Νέα Τρίτη γίνεται περιφορά των ιερών εικονισμάτων στα σπίτια όλων των ενοριών. Ανάλογα, τα ιερά εικονίσματα της Μονής περιφέρονται στην πλατία της Αγίας Λεβιάς στη Χώρα και γινεται αγιασμός από τον ηγούμενο.

Αξιοθέατα

  • H Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου με μοναστική ιστορία πλέον των 900 χρόνων.
  • H Σπηλιά της Αποκάλυψης όπου σύμφωνα με την θρησκευτική παράδοση ο Ιωάννης μετά από οράματα που είδε, έγραψε την Αποκάλυψη.
  • Ένα αντιπροσωπευτικό Πατμιακό σπίτι, το μουσείο – αρχοντικό Νικολαΐδη, όπου επίσης εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα.
  • H πέτρα στην Καλικατσού, ένα γλυπτό στη θάλασσα και αρχαιολογικός χώρος εφόσον θεωρείται οτι ήταν ιερό της Αφροδίτης.

Όπου και εάν βρίσκεσθε το kairos.gr είναι πάντα κοντά σας για έγκυρες και έγκαιρες προβλέψεις.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close