Κλιματική Αλλαγή

Προσπάθειες ψύξης της γής. Ψεκασμοί και ανακλαστήρες ηλιακής ενέργειας.

Γεωμηχανικά πειράματα και άλλες προτάσεις.

Κάποια άρθρα που διάβάζουμε αναφέρονται στην υπερθέρμανσή του πλανήτη και στις προσπάθειες λύσης του προβλήματος. Μεταξύ των λύσεων προτείνονται ενέργειες για τη ψύξη της γής.

Ας δούμε κάποιες:

Ψεκασμός της ατμόσφαιρα με θειούχα σωματίδια.

Τα σωματίδια στην ατμόσφαιρα θα λειτουργούσαν σαν ανακλαστήρες της ηλιακής ακτινοβολίας. Ότι δηλαδή θα γινόταν μετά από μια έκρηξη ηφαιστείου, όπου παρατηρείται στη γύρω περιοχή μείωση της θερμοκρασίας κατά 1-2 βαθμούς,  αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Βέβαια κάτι τέοιο θα είχε αρνητικές συνέπειες στα ατμοσφαιρικά συστήματα αλλά και γενικώτερα στις προμήθειες τροφίμων.

Σκόνη από αστεροειδή για σκιά στη γή.

Σκωτσέζοι επιστήμονες σκέφτηκαν να χρησιμοποιηθεί σκόνη απο αστεροειδή για να «μπλοκάρει» το φως του ήλιου. Η σκέψη απαιτεί το να έρθει ένας αστεροειδής κατ΄αρχάς σε σημείο όπου θα ισορροπούν πάνω του οι  μαγνητικές έλξεις της γής και του ήλιου. Μετά θα έστελναν ένα διαστημόπλοιο και με τη χρήση ενός ηλεκτρομαγνητικού καταπέλτη θα έριχναν σκόνη από τον αστεροειδή στο διάστημα. Θα δημιουργείτο έτσι ένα σύννεφο γύρω από τον αστεροειδή με αποτέλεσμα να σκιάζεται κατά κάποιο ποσοστό η γή. Οπως καταλαβαίνει κανείς αυτή η σκέψη έχει τεράστιο κόστος αλλά και ρίσκο να προσκρούσει τελικά ο αστεροειδής στη γή.

Ηλιακή ασπίδα.

Σε ανάλογη θέση σε σχέση με τις μαγνητικές έλξεις που θα ήταν ο αστεροειδής, άλλοι επιστήμονες σκέφτηκαν να τοποθετηθεί ένας ημιδιαφανής γυάλινος δίσκος. Η επιφάνειά του θα ήταν ανάλογη του μεγέθους  της Ινδίας και θα μπορούσε να εμποδίσει τις ακτίνες του ήλιου. Η κατατασκευή ενός τέτοιου δίσκου ειναι πρακτικά αδύνατη. Το κόστος δε ακόμα και για παραλαγές στη κατασκευή του εκτιμώνται σε μερικά τρισεκατομμύρια δολλάρια .

Πλαστικά στον ωκεανό.

Καλά διαβάσατε. Η σκέψη είναι να καλυψθεί ο Αρκτικός Ωκεανός με κομμάτια άσπρου πλαστικού ωστε να ανακλάται το φως του ήλιου πίσω στο διάστημα. Και βέβαια να είναι άσπρα για καλύτερη…απόδοση. Σε άλλη παραλλαγή η σκέψη είναι να χρησιμοποιηθεί άσπρος αφρός, που, συνεχώς και με τεράστιες καταναλώσεις ενέργειας, θα παράγουν όλα τα πλεούμενα του κόσμου.

Όλες οι παραπάνω σκέψεις, έστω οτι εφαρμόζονται, ενδεχόμενα να μειώσουν τη θερμοκρασία αλλά σίγουρα θα διαταράξουν τις βροχοπτώσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Σύμφωνα με κάποιες αναλύσεις, θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις σε ποσοστό 25% με 65% επί  του πληθυσμού της γής, .

Μήπως είναι ασφαλέστερη επιλογή η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα;

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close