Διάστημα

Παραμονή στο διάστημα και θέματα υγείας.

Επιπτώσεις στο σώμα και στη ψυχολογία του ανθρώπου.

Παραμένοντας στο διάστημα το ανθρώπινο σώμα θα αρχίσει να παρουσιάζει κάποιες επιπτώσεις κυρίως λόγω της έλλειψης βαρύτητας. Κατ’ επέκταση θα υπάρξουν θέματα υγείας αλλά και ψυχολογίας. Επιπλέον παράγοντες που επιδρούν στο ανθρώπινο σώμα είναι η ακτινοβολία και η απομόνωση, ειδικά σε αποστολές που απαιτούν μακροχρόνιες παραμονές στο διάστημα. Επίσης εντελώς διαφορετικά θα ικανοποιηθούν οι σωματικές ανάγκες, ο ύπνος, το φαγητό αλλά και η ρουτίνα καθαριοτήτας.

Ας τα δούμε όλα αυτά λίγο πιό αναλυτικά:

Αύξηση ύψους.

Η μεταβολή στο ύψος ενός αστροναύτη είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο. Αποδίδεται στη έλλειψη βαρύτητας που παύει να πιέζει την σπονδυλική στήλη και τους μεσοσπονδύλιους δίσκους πρός τα κάτω. Ωστόσο μετά την επιστροφή στη γή το σώμα θα επανέλθει στο κανονικό του ύψος. Επίσης η αλλαγή βαρύτητας μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστικής μάζας, άρα ένας αστροναύτης είναι επιρρεπείς και σε κατάγματα.

Μυική ατροφία και σωματική παραμόρφωση.

Από την έλλειψη βαρύτητας του Διαστήματος οι μύες ενός ανθρωπου γίνονται συνεχώς ασθενέστεροι και μικρότεροι. Ανάλογα τα οστά και η σπονδυλική στήλη γίνονται πιό αδύναμα εφόσον πλέον δεν έχουν βάρος να στηρίξουν. Προκειμένου να αποφευχθούν τα παραπάνω οι αστροναύτες ακολουθούν ένα πρόγραμα καθημερινής προπόνησης για 2,5 ώρες σε ειδικά διαμορφωμένο γυμναστήριο.

Μεταξύ άλλων οι ταξιδιώτες του Διαστήματος υποφέρουν από φουσκώματα και εσωτερική κρανιακή πίεση. Αυτό συμβαίνει εφόσον λόγω της έλλειψης βαρύτητας μετατοπίζονται τα σωματικά υγρά προς τα πάνω.Τα αποτελέσματα είναι οιδήματα, υψηλή αρτηριακή πίεση και προβλήματα όρασης. Μετατοπίζονται επίσης προς τα πάνω και τα εσωτερικά όργανα οπότε μειώνεται η περιφέρεια της μέσης των αστροναυτών. Επειδή και το καρδιαγγειακό σύστημα εξωθεί το αίμα προς το πάνω μέρος του κορμού, συνολικά φουσκώνει το επάνω μέρος του σώματος ενώ τα πόδια αδυνατίζουν σημαντικά. Μετά δε την επιστροφή αστροναυτών στη Γή παρουσίαστηκαν επιπλέον και δερματικές παθήσεις όπως εξανθήματα.

Διαταραχή ύπνου.

Όπως ξέρουμε η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κόπωση και μετά σε ασθένεια. Για τους αστροναύτες το θέμα του ύπνου αποτελεί πρόβλημα προς επίλυση. Κατ΄αρχάς για να καταφέρει να κοιμηθεί ένας αστροναύτης θα πρέπει να δεθεί κάπου, όπως είναι οι ειδικοί υπνόσακκοι προσαρμοσμένοι στα τοιχώματα του σκάφους. Μετά θα πρέπει να συνηθίσει τον διαρκή βόμβο που υπάρχει λόγω των διαφόρων μηχανών, ανεμιστήρων και φίλτρων που λειτουργούν ακατάπαυστα. Τέλος, ας σημειωθεί οτι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι σε τέτοια θέση όπου «βλέπει» 16 ανατολές και δύσεις την ημέρα. Και εκεί η μέρα διαρκεί μόλις 90 λεπτά. Για να αντιμετωπισθεί κάπως το πρόβλημα της αυπνίας χρησιμοποιούνται λάμπες led των οποίων το φως μοιάζει με αυτό της γής και έτσι βελτιώνονται οι ρυθμοί του σώματος.

Ακτινοβολία

Η ακτινοβολία που δέχονται οι αστροναύτες είναι πολύ μεγαλύτερη δεδομένου οτι αυτοί βρίσκονται στο διάστημα. Εξ αιτίας της ακτινοβολίας υπάρχει λοιπόν κίνδυνος για καρκίνο αλλά και για βλάβη του νευρικού συστήματος ενός αστροναύτη. Σύμφωνα με την NASA  ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός παραμένει στο προστατευτικό πεδίο της Γής, ακριβώς για να μειώσει τους παραπάνω κινδύνους. Ωστόσο υπάρχει προβληματισμός για αποστολές που θα χρειασθεί να πάνε πιό μακρυά στο διάστημα. Άλλο ένα θέμα που σχετίζεται με την ακτινοβολία είναι το οτι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε εκφυλισμό της εγκεφαλικής λειτουργίας και γιαυτό έχει κατηγορηθεί οτι επιταχύνει τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν όμως και άλλα.

Ξεκινάμε με το Σύνδρομο Προσαρμογής στο Διάστημα (Space Adaption Syndrome). Εκδηλώνεται με μέχρι τρείς ημέρες έντονης ναυτίας εξ αιτίας και πάλι της έλλειψης βαρύτητας. Το μυαλό του ανθρώπου «μπερδεύεται» εφόσον επηρεάζεται ο προσανατολισμός τους ατόμου που επίσης στηρίζεται στη βαρύτητα.Το αποτέλεσμα είναι ο εγκέφαλος να αποπροσανατολίζεται και το άτομο να υποφέρει από ναυτία, εμετό αλλά και ψευδαισθήσεις.

Άλλο θέμα σε σχέση με το κλειστό περιβάλλον που ζούν οι αστροναύτες είναι το θέμα των μικροβίων που μπορούν να μεταφερθούν πιό εύκολα. Γιαυτό γίνονται τακτικοί έλεγχοι σάλιου, ούρων και αίματος προκειμένου να διαπιστωθεί οτι οι αστροναύτες παραμένουν υγιείς.

Πιό προσωπικά θέματα.

Η προσωπική καθαριότητα και υγιεινή έχει εντελώς άλλη ρουτίνα ξεκινώντας από χρήση ειδικών προιόντων αντί για σαπούνι και νερό, και ειδικών σφουγγαριών. Το πλύσιμο των δοντιών γίνεται όπως στη Γή αλλά με προσοχή. Επίσης το ξύρισμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή εφόσον ακόμα και μιά τρίχα θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά σε κάποιο μηχάνημα. Η χρήση τουαλέτας είναι ένα ολόκληρο σύστημα που παρακολουθείται από τον χρήστη-αστροναύτη μέσω κάμερας ως προς το αν έχει τοποθετήσει σωστά το σώμα του. Τέλος τα ούρα ανακυκλώνονται και μετατρέπονται σε πόσιμο νερό.

Από ρούχα οι αστροναύτες δεν χρειάζονται και πολλά εφόσον τα πάντα γύρω τους είναι πεντακάθαρα. Επιπλέον οι ίδιοι δεν ιδρώνουν καθώς με την έλλειψη βαρύτητας δεν υπάρχει σωματική καταπόνηση. Οπότε ανανεώνουν το ρουχισμό τους περίπου κάθε τρείς ημέρες. Και βέβαια υπάρχει προς χρήση η διαστημική στολή που ζυγίζει 120 κιλά και χρειάζεται 45 λεπτά για να φορεθεί.

Η ζωή στην απομόνωση του Διαστήματος μπορεί να προκαλέσει και ψυχολογικά προβλήματα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close