Άμυνα και τεχνολογία

Φοβού τους Έλληνες…

Γιατί η καθολική σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας, είναι ταινία επιστημονικής φαντασίας

Το τελευταίο διάστημα, έχει αναπτυχθεί μια παραφιλολογία, “θα γίνει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία”, δεν την γλιτώνουμε, θα μας διαλύσουν, θα χάσουμε νησιά και εκφράσεις αστοιχίωτες και χωρίς συγκροτημένη σκέψη, το ακούς παντού, και σκέφτεσαι είναι το ηθικό πεσμένο, ή το έχουμε πάρει απόφαση ότι χάσαμε πριν καν σκεφτούμε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να γίνει κάτι “θερμό”.

Αυτό θα λέγαμε είναι το απόλυτο συνώνυμο με συνομωσίες φόβου και Πανικού. Ο Πανικός ( σαν λέξη προέρχεται από τον θεό Πάνα που σκορπούσε τον πανικό την νύχτα με ξαφνικό και αιφνίδιο τρόπο για να φοβήσει τους ταξιδιώτες στα άγνωστα μακρινά μέρη που όπου βρίσκονταν ) ειναι ο φόβος ότι κάτι κακό θα συμβεί και που από μόνο του οδηγεί σε ανεξέλεγτες καταστάσεις που γιγαντώνονται και παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας. Αυτό μας πιάνει πάντα όταν ο ένας ψιθυρίζει στον άλλο αστοιχείωτα και ανείπωτα κατασκευάσματα στο μυαλό του περί της δεινής θέσης που έχουμε περιέλθει λόγω κάποιας κακής οικονομικής συγκυρίας που όντως μας έχει βυθίσει σε οικονομική δυσμένεια. Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Ας αναλύσουμε λίγο λοιπόν την πραγματική κατάσταση, απαλλαγμένοι από τον φόβο και την θολή κρίση. Σε τι θέση έχουμε περιέλθει;

Διανύουμε τον δέκατο χρόνο περικοπών στην εθνική άμυνα, κάτι που όντως μπορεί να επιβεβαιωθεί από τα στοιχεία του προυπολογισμού μας. Είμαστε πλέον με ένα πετσοκομμένο budget, 4 δις, ετήσιων δαπανών για την εθνική άμυνα μας. Όμως υπάρχουν μερικά στοιχεία που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον…και ας αναλύσουμε τμηματικά τις απειλές.

Ο Βορράς

Ας αφήσουμε μακριά τις αστοιχίωτες αβάσιμες θεωρίες περι βόρειας απειλής. Καμία χώρα της Βαλκανικής δεν μπορεί να απειλήσει την Ελλάδα. Εάν αυτό συνέβαινε η Ελλάς θα ήταν σε θέση να τα βάλει με όλες τις χώρες που συνορεύουν στα βόρεια σύνορα της ταυτόχρονα και να τις νικήσει κατά κράτος όλες μαζί, εάν φυσικά  θεωρήσουμε ότι η εμπλοκή δεν περιελάμβανε την Τουρκία. Ο λογος είναι απλός. Τις τελευταίες δεκαετίες έχουμε συσσωρεύσει πολεμική δύναμη, που είναι ισοδύναμη με τον ορισμό μιας τοπικής μεσαίας-υπερδύναμης και εμείς αλλά και η Τουρκία. Φταίει η κούρσα εξοπλισμών φυσικά και όχι η δυνατότητες της χώρας μας για να έχει όλο αυτό το απόθεμα σύγχρονων όπλων, όμως έχει συμβεί.

Έχουμε λοιπόν μεγαλύτερο στόλο αεροσκαφών από πολύ μεγάλες χώρες και σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η ποιότητα του έμψυχου δυναμικού μας γιατί απλά είναι ποσοτική η υπεροχή μας. Εάν προσθέσουμε την ποιότητα που έχει γαλουχηθεί από τις δεκάδες εικονικές αερομαχίες με την Τουρκία, αλλά και με το υψηλό ποιοτικό-μορφωτικό επίπεδο τον Ελλήνων πιλότων τότε το αποτέλεσμα δίνει στην ΕΑ μια θέση ανάμεσα στις 10 καλύτερες στον κόσμο. Πολλοί ψιθυρίζουν στο ΝΑΤΟ ότι έχουμε ήδη τους καλύτερους πιλότους στην Β.Ατλαντική συμμαχία. Στην κατάταξη αριθμών είμαστε μια θέση πριν το Ισραήλ και την Γερμανία. Αυτά ισχύουν στην Ελλάδα της κρίσης και προκαλούν πραγματικά θέση υπεροχής.

Αντίπαλος-Τουρκία

Πάμε τώρα στον μεγάλο αντίπαλο. Υπάρχει ένα μεγάλο ατού στο γεωγραφικό σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα. Το περιβάλλον και η γεωμορφία του Ελλαδικού χώρου είναι τέτοια που κάνει αδύνατη την όποια εισβολή. Όποιος εχθρός τολμήσει να δοκιμάσει να μπει στο πλέγμα νησιών της Ελλάδος η βουνών της ηπειρωτικής ενδοχώρας, θα έχει να κάνει με διασταυρούμενα πυρά, με πολλαπλές επιθέσεις, με πολυπλοκότητα στην διαχείρησης της επίθεσης, και πολυπλοκότητα στην διαχείρηση των δυνάμεων. Τα νησιά φυσικά δεν είναι κενά άμυνας, έχουν πάνω πυροβολαρχίες, πεζικό, εκτοξευτές πυραύλων, αντιεροπορικά, είναι οχυρωμένα στρατηγεία, θα μπορούσε κάποιος να πει μόνιμα σταθερά αεροπλανοφόρα, μόνο που τα αεροπλανοφόρα πρέπει να προστατευθούν γιατί μπορεί να βυθιστούν, τα νησιά είναι ακλώνιτες μονάδες ισχύος. Οι απώλειες σε μια απόβαση θα είναι πάντα μεγάλες, αποτρεπτικές. Η διασπορά του Ελληνικού στόλου θα δίνει συνεχές προβάδισμα και νίκες στο πεδίο του Αιγαίου, έχουμε υποβρύχια που θα χτυπούν αθόρυβα, έχουμε στόλο σχεδόν ίσο σε αριθμό με την Τουρκία,  ενώ η Ελληνική αεροπορία θα πλήττει άνετα τα ενδότερα της βιομηχανίας, διυλιστηρίων και υποδομων στην Μικρασιατική ακτη, ταυτόχρονα με την όποια απόβαση επιχειρείται τα πλήγματα είναι τόσο σοβαρά που οι απέναντι ήδη το ξέρουν. Η μεταφορά δυνάμεων αλλά και η συντήρηση γέφυρας μονάδων ενίσχυσης θα καταστήσει την συνέχιση της κατάλληψης ενός νησιού χρονοβόρα, αλλά και αιματηρή. Ενώ ταυτόχρονα έχουμε την δύναμη να χτυπάμε την Τουρκία σε πολλά άλλα σημεία μακριά από την επιχειρούμενη απόβαση τους.

Το Ελληνικό επιτελείο είναι πιθανό να δοκιμάσει τον αιφνιδιασμό σε άλλο σημείο, ώστε να στρέψει το βάρος αλλού αλλά και να έχει διαπραγματευτικό όπλο σε περίπτωση συνθηκολόγησης. Ίσως είναι αναγκαία η επίθεση σε άλλο σημείο της Μικράς Ασίας ώστε να προκαλέσει επιπλέον πονοκέφαλο στην Τουρκική διοίκηση, ακόμη και ο Έβρος είναι μέσα στο παιχνίδι.

Κούρδοι

Το δευτερεύον μέτωπο που θα φουντώσει άμεσα θα είναι χωρίς αμφισβήτηση το Κουρδικό μέτωπο. Οι Κούρδοι είναι 18.000.000 ψυχές μέσα στην Τουρκία, και είναι σίγουρο ότι θα βρουν την ευκαιρία να ξεσηκωθούν για να εδραιώσουν την θέση τους στο ΝΑ τμήμα της Τουρκίας, αυτό θα σημάνει άμεσα την αποχώρηση μέρους των δυνάμεων από το μέτωπο με την Ελλάδα, κάτι που θα φέρει σε δυσμενή θέση την Τουρκινή άμυνα αφού θα πρέπει να πολεμάει σε δύο μέτωπα. Όσο και δυνατός να έιναι ο αντίπαλος αριθμητικά, οι σύγχρονοι πόλεμοι παίζονται με τα σύγχρονα όπλα και εκεί είμαστε επικίνδυνα ισοδύναμοι, λόγο της γεωμορφίας της Ελλάδος.

Αυτή η μάχη είναι σχεδόν η πιο πολύπλοκη μάχη από το πέρας του Β. Παγκοσμίου πολέμου. Ποτέ ξανά στην ιστορία δεν έχουν συγκρουστεί χώρες με την ισχύ της Ελλάδος και της Τουρκίας. Σε διπλωματικό επίπεδο, βρισκόμαστε στην Ε.Ε. οι σύμμαχοι μας, θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν την κλιμάκωση που θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει σε μια τεράστιας έκτασης σύγκρουση. Η Έλλάδα και η Τουρκία δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Ιράκ. Μιλάμε για τοπικές υπερδυνάμεις με τεράστια ισχύ. Οπότε ψυχραιμία. Δεν είναι απλό να συγκρουστούν οι δύο χώρες, απλά οι απέναντι τεστάρουν την ισχύ μας και διαχειρίζονται εσωτερικά την κοινή γνώμη, το ίδιο κάνουμε και εμείς χρόνια τώρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close