Ταξίδια εξωτερικό

Καμτσάκα, μια χερσόνησος με ηφαίστεια τέλεια για σέρφερ.

Επίσης το πιό ενδιαφέρον για εξερεύνηση σημείο της Ευρασίας.

Η χερσόνησος Καμτσάκα έχει πολλά ηφαίστεια, σπηλιές αλλά είναι και προορισμός για σέρφερ. Ανακαλύφθηκε περίπου πριν από τετρακόσια χρόνια ωστόσο ακόμη θεωρείται άγνωστη για τους ξένους. Ας την γνωρίσουμε.

Γεωγραφικά στοιχεία.

Η χερσόνησος της Καμτσάκα έχει μήκος πάνω από 1.000 χλμ, πλάτος 1.250 χλμ. και απλώνεται σε έκταση 270.000 χλμ.  Βρίσκεται στην Ανατολική Ρωσία  ανάμεσα στον Ειρηνικό Ωκεανό και την Οχοτσική Θάλασσα. Η χερσόνησος Καμτσάκα  προστατεύεται  απο την UNESCO και έχει πάνω από 200 ενεργά ηφαίστεια . Επίσης έχει πολλούς θερμοπίδακες, θερμές πηγές αλλά και σπήλαια πάγου. Φυσικά στην περιοχή επικρατεί αρκτικό κλίμα το οποίο συνδυαζόμενο με τα ενεργά ηφαίστεια και τους δυνατούς σεισμούς κάνουν την χερσόνησο  εχθρική ως προς τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Ασχολίες κατοίκων

Οι κάτοικοι της Καμτσάκα ασχολούνται κυρίως με την αλιεία του άφθονου σολωμού αλλά και το μάζεμα των κόκκινων καβουριών της περιοχής. Το άνοιγμα της δαγκάνας των συγκεκριμένων καβουριών φτάνει μέχρι 1,7 μέτρα. Επίσης κάποιοι κάτοικοι ασχολούνται με το στρατό ενώ άλλοι είναι ξυλοκόποι. Τελευταία ασχολούνται και με τον τουρισμό ακραίων συνθηκών που έχει αναπτυχθεί στην περιοχή.

Χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Η χερσόνησος της Καμτσάκα έχει επίσης πολλές αρκούδες και θαλάσσιους αετούς. Δέχεται πολλές βροχές  με αποτέλεσμα να υπάρχουν καρποφόροι θάμνοι, χόρτα ψηλά μέχρι το ύψος του ανθρώπου και φυσικά πολλά λειβάδια με αγριολούλουδα. Οι σημύδες καλύπτουν περίπου το 1/3 της χερσονήσου. Στη περιοχή της Καμτσάκα εκτιμάται οτι ζούν περί τις 10.000 καφέ αρκούδες που εμφανίζονται κοντά στα ποτάμια τον Ιούνιο όταν γεννούν τα αυγά τους οι σολωμοί. Οι θαλασσαετοί της χερσονήσου είναι μαύροι με μιά άσπρη κηλίδα στη ράχη και σφηνοειδή ουρά. Έχουν άνοιγμα φτερών που φτάνει τα δυόμισι μέτρα και ο πληθυσμός τους είναι περίπου 5.000 αλλά δυστυχώς μειώνεται.

Ηφαίστεια, θερμές πηγές, σπήλαια πάγου.

Η Καμτσάκα βρίσκεται σε μια ζώνη υψηλής σεισμικής δραστηριότητας  με πάνω από 200 ενεργά ηφαίστεια. Το μεγαλύτερο της περιοχής αλλά και όλης της Ευρασίας είναι το Κλιουτσέφσκαγια σε σχήμα τέλειου κώνου και ύψος 4.750 μέτρων απο την επιφάνεια της θάλασσας.

Από το 1697, που εξερευνήθηκε η χερσόνησος για πρώτη φορά, έχουν καταγραφεί πάνω απο 600 εκρήξεις. Πολύ θεαματικές ήταν και οι εκρήξεις από ηφαιστικές σχισμές στην περιοχή Τολμπάτσικ που ξεκίνησαν το 1975 και διήρκησαν ενάμιση χρόνο. Δημιούργησαν τέσσερεις νέους ηφαιστειακούς κώνους και εξαφάνισαν λίμνες και ποτάμια με αποτέλεσμα  πολλές εκτάσεις να ερημοποιηθούν. Σε άλλα σημεία υπάρχουν δημητηριώδη ηφαιστειακά αέρια ή λεκάνες με λάσπη που κοχλάζουν.Στην καλδέρα Ούζαν,διαμέτρου δέκα χιλιομέτρων, υπάρχουν θερμοπίδακες που εκτοξεύουν νερό κάθε ένα με τρία λεπτά. Στην χερσόνησο της Καμτσάκα υπάρχουν και πολλές θερμές πηγές με θερμοκρασία νερού από 30 έως 40 βαθμούς κελσίου. Επίσης στην περιοχή υπάρχουν ονειρικές σπηλιές πάγου που δημιουργήθηκαν από υπόγεια ρεύματα νερών απο τις θερμές πηγές. Σήμερα οι οροφές των σπηλαίων είναι πιό λεπτές εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου οπότε το εσωτερικό των σπηλαίων φωτίζεται. Ετσι το οπτικό αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό, όπως βλέπουμε παρακάτω

Σέρφινγκ στην περιοχή

Οι σέρφερς από όλο τον κόσμο που επισκέπτονται την περιοχή δηλώνουν οτι η θερμοκρασία του νερού, που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τους 2 βαθμούς Κελσίου, τους ενθουσιάζει. Επίσης μαγεύονται με τα παγόβουνα αλλά κ τα ενεργά ηφαίστεια. Τόπος συνάντησής τους είναι η παραλία Καλακτίρσκι της χερσονήσου Καμτσάκα. Εκεί υπάρχει σχολή σέρφινγκ που λειτουργεί όλο τον χρόνο. Η σχολή υπάρχει κυρίως για να τους προσέχει όταν οι σέρφερς κινούνται ανάμεσα στα παγόβουνα και τα ηφαίστεια. Μετά το σέρφινγκ όλοι κατασκηνώνουν στην μαύρη ηφαιστειακή άμμο κ ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν.

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close