Καιρός / Καιρικά ΝέαΜεσοπρόθεσμες Προγνώσεις

Έλευση βαρομετρικού χαμηλού στη χώρα μας

Εξέλιξη του καιρού για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία καταιγίδες με βροχές δημιουργούνται αυτή τη στιγμή στην βόρειο δυτική Μεσόγειο θάλασσα κινούμενες προς το δυτικό Ιόνιο και κατ’ επέκταση στην χώρα μας. Αυτό θα σηματοδοτήσει μια νέα έλευση βαρομετρικού χαμηλού που θα ανατροφοδοτηθεί με μεγάλα ποσά υγρασίας από το δυτικό Ιόνιο. To αποτέλεσμα κατά το πέρασμα του από την χώρα μας θα είναι να εκτονωθεί και να δώσει μεγάλα ποσά βροχής αλλά και καταιγίδες.

Λόγω του υψηλού ποσοστού της συσσωρευμένης σκόνης στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, του υψηλού δείκτη αστάθειας στην επιφάνεια CAPE (  1000 με 1200 ) και Lifted index -3 με -4, του διατμητικού ανέμου ( wind shear) καθώς και της απότομης εισόδου από θερμό σε ψυχρό μέτωπο στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργηθούν και ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Οι καταιγίδες που θα δημιουργηθούν στο βόρειο δυτικό Ιόνιο μπαίνοντας στην δυτική Ελλάδα φαίνονται να έχουν κατά διαστήματα ισχυρές εξάρσεις.

Όσον αφορά για την πορεία του βαρομετρικού χαμηλού, αυτό φαίνεται να ξεκινάει το πέρασμα του αύριο Κυριακή και την Δευτέρα να συνεχιζει με πτώση της θερμοκρασίας 4 με 5 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Επίσης θα έχουμε και σημαντική ενίσχυση των βόρειο δυτικών ανεμών στα 6 με 7 και τοπικά στα παράκτια – νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους με ριπές ίσως και τα 8 μποφόρ.

Έτσι φένεται να συνεχίζει ο καιρός κυρίως το πρώτο δεκαήμερο με δεκαπενθήμερο του Μαΐου στην χώρα μας. Με βροχές, καταιγίδες όπου κατά διαστήματα θα είναι  ισχυρές, μεσημεριανές αστάθειες με καλό θερμοδυναμικό αίτιο. Επιπλέον θα έχουμε κατά τόπους ισχυρές χαλαζοπτώσεις σε ορεινά, ημιορεινά ίσως και τμήματα της δυτικής Ελλάδας. Όσον αφορά στην Ευρώπη για ένα τουλάχιστον δεκαήμερο θα έχουμε μια παρέλαση χαμηλών. Αυτά θα κινηθούν από την δυτική Ευρώπη προς την νότιο ανατολική και ανατολική Ευρώπη με αποτέλεσμα να δεχόμαστε βροχές καταιγίδες αλλά και να έχουμε σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Αντίθετα στην Βόρειο ανατολική Ευρώπη θα επικρατεί καλοκαιρία με απουσία βροχών και καταιγίδων.

Πιο αναλυτικά:

Aύριο Κυριακή 6/5/2018

Ο καιρός θα ξεκινήσει με συννεφιά στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας. Κάποιες μεμονωμένες βροχές με καταιγίδες δεν αποκλείονται στην Βόρειο δυτική Ελλάδα αλλά γρήγορα θα σταματήσουν. Από το μεσημέρι και μετά η είσοδος του βαρομετρικού χαμηλού στην χώρα μας θα γίνει αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι περιοχές όπου μετά το μεσημέρι θα δεχτούν βροχές και καταιγίδες θα είναι η Βόρειο δυτική Ελλάδα, Νότιο Δυτική, Ανατολική Πελοπόννησο και η Δυτική με Νότιο Ανατολική Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενης και της Αττικής. Προς το απόγευμα δεν αποκλείεται σε αυτές τις προαναφερθείσες περιοχές, κυρίως όμως στα παράκτια τμήματα της Νότιο δυτικής Πελοποννήσου, ι να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις  μετρίου διαμετρήματος  για αυτό χρειάζεται προσοχή. Τέλος, τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα αρχίσουν να εξασθενούν για να ενταθούν πάλι από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς  ξημερώματα Δευτέρας.

Δευτέρα 6/5/2018

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες προς το μεσημέρι όμως ο καιρός θα είναι ξανά άστατος τούτη φορά όμως στα Νησιά του Νότιου Ανατολικού Αιγαίου Πελάγους και την Κρήτη. Επίσης ισχυρές βροχές με καταιγίδες ενδεχομένως και χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν στην Νότιο Δυτική , Ανατολική Πελοπόννησο, στην Δυτική , Ανατολική Αττική και στην Βόρειο δυτική Ελλάδα. Η Θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή θα κυμανθεί στους 18 με 19 βαθμούς στην Βόρεια Ελλάδα, στους 20 με 21 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, στους 22 με 23 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και νησιωτικά τμήματα της Ελλάδας και οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειο δυτικές διευθύνσεις στα 5 με 6 ίσως τοπικά 8 μποφόρ.

Η ανάλυση του καιρού είναι από το Kairos.gr 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close