Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Αύριο Πέμπτη & μεθαύριο Παρασκευή

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται αυτή τη στιγμή στην βόρεια Ιταλία κινούμενο προς το δυτικό Ιόνιο και κατ’ επέκταση στην χώρα μας. Το χαμηλό αυτό διερχόμενο προς την χώρα μας θα ανατροφοδοτηθεί με μεγάλα ποσά υγρασίας. Επίσης και στα τροποσφαιρικά στρώματα θα δημιουργήσει μεσημεριανές αστάθειες με ανοδικά ρεύματα και έντονες βροχές με καταιγίδες.

Ακόμα, λόγω του ποσοστού της συσσωρευμένης σκόνης στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, του υψηλού δείκτη αστάθειας στην επιφάνεια CAPE (  600 με 700 ) και Lifted index -2 με -3, του διατμητικού ανέμου ( wind shear) αλλά και της απότομης εισόδου από θερμό σε ψυχρό μέτωπο στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργηθούν  τοπικά ισχυρές χαλαζοπτώσεις. Οι καταιγίδες που θα δημιουργηθούν στο βόρειο δυτικό Ιόνιο μπαίνοντας στην δυτική Ελλάδα φαίνονται να έχουν κατά διαστήματα και ισχυρές εξάρσεις. Ο λόγος που θα είναι έντονα τα φαινόμενα είναι διότι με το που μπει από το δυτικό Ιόνιο στην δυτική Ελλάδα η ψυχρή λίμνη θα αποκτήσει θετικό στροβιλισμό. Το  αποτέλεσμα θα είναι να δώσει έντονα φαινόμενα σε όλα τα ενδοηπειρωτικά τμήματα.

Όσον αφορά για την εξέλιξη των φαινομένων, αυτά φαίνονται να συνεχίζονται την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο με πτώση της θερμοκρασίας 4 με 5 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα. Επιπλέον θα υπάρξει σημαντική ενίσχυση των νότιο δυτικών ανεμών στα 5 με 6 και τοπικά, στα παράκτια – νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους, ίσως ριπές με 7 μποφόρ

Πιο αναλυτικά για αύριο Πέμπτη 9/5/2018

Ο καιρός θα ξεκινήσει με κάποια αραιή συννεφιά που κατά διαστήματα. Θα πυκνώνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με εξαίρεση όμως την Βόρεια Ελλάδα που θα σημειώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Από το μεσημέρι και μετά η είσοδος του χαμηλού στην χώρα μας θα γίνει αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι περιοχές όπου μετά το μεσημέρι θα δεχτούν βροχές και καταιγίδες θα είναι η δυτική Ελλάδα, Νότιο Δυτική, Ανατολική Πελοπόννησος και η Δυτική με Νότιο Ανατολική Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενης και της Αττικής. Προς το απόγευμα σε αυτές τις προαναφερθείσες περιοχές κυρίως όμως στα παράκτια τμήματα της Νότιο δυτικής Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις ( μετρίου διαμετρήματος ) και για αυτό χρειάζεται προσοχή. Τέλος, μεγάλη προσοχή πρέπει να δοθεί προς τις μεσημβρινές ώρες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ( Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Θράκης ). Εκεί θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις με καταιγίδες και ισχυρές χαλαζοπτώσεις λόγω της ασταθούς ατμόσφαιρας. Η ίδια  κατάσταση φαίνεται να επιμένει και την Παρασκευή 11 Μαΐου.

Παρακάτω βλέπετε τον Χάρτη έντονων καιρικών φαινομένων για αύριο Πέμπτη.

 

 

Το έκτακτο δελτίο καιρού είναι από το Kairos.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close