Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού με έντονα φαινόμενα

Σήμερα Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα

Σύμφωνα, με τα τελευταία στοιχεία ένα ισχυρό  βαρομετρικό χαμηλό σχηματίζεται  αυτή τη στιγμή στην βόρεια Ιταλία  κινούμενο αργά στροβιλιζόμενο προς το δυτικό Ιόνιο και κατ’ επέκταση στην χώρα μας. Το ισχυρό αυτό βαρομετρικό χαμηλό κατευθυνόμενο προς την χώρα μας θα ανατροφοδοτηθεί με μεγάλα ποσά υγρασίας και στα τροποσφαιρικά στρώματα θα δημιουργήσει μεσημεριανές αστάθειες με μεγάλα ανοδικά ρεύματα και πολύ έντονες βροχές με καταιγίδες έως και ακραία φαινόμενα τοπικά σε κάποιες περιοχές . Επίσης, λόγω  του ποσοστού της συσσωρευμένης σκόνης στα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, του υψηλού δείκτη αστάθειας στην επιφάνεια CAPE (  1100 με 1300 ) και Lifted index -4 με -6, του διατμητικού ανέμου ( wind shear) και της απότομης εισόδου από θερμό σε ψυχρό μέτωπο στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας θα δημιουργηθούν και τοπικά ισχυρές  χαλαζοπτώσεις. Οι καταιγίδες που θα δημιουργηθούν στο βόρειο δυτικό Ιόνιο μπαίνοντας στην δυτική Ελλάδα φαίνονται να έχουν πολύ έντονο χαρακτήρα με κατά διαστήματα και ισχυρές εξάρσεις. Ο λόγος που θα είναι έντονα τα φαινόμενα είναι διότι με το που μπει από το δυτικό Ιόνιο στην δυτική Ελλάδα η ψυχρή λίμνη θα αποκτήσει θετικό στροβιλισμό με αποτέλεσμα να δώσει έντονα φαινόμενα σε όλα τα ενδοηπειρωτικά τμήματα.

Όσον αφορά για την εξέλιξη των φαινομένων, αυτά φαίνονται να συνεχίζονται για όλο το επόμενο τριήμερο με τετραήμερο όπου χρειάζεται απαραίτητη προσοχή με το συγκεκριμένο βαρομετρικό χαμηλό που θα μας απασχολήσει. Επίσης θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας 6 με 7 βαθμούς κάτω από τα σημερινά επίπεδα αλλά και σημαντική ενίσχυση των βόρειο δυτικών ανεμών στα 6 με 7 και τοπικά στα παράκτια – νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και Ιονίου Πελάγους  ίσως  ριπές με 8 μποφόρ

Πιο αναλυτικά για Σήμερα Παρασκευή 15/6/2018

Ο καιρός θα ξεκινήσει με κάποια αραιή συννεφιά που κατά διαστήματα θα πυκνώνει στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας με εξαίρεση όμως την Βόρεια Ελλάδα που θα σημειώνονται τοπικές βροχοπτώσεις. Από, το μεσημέρι και μετά η είσοδος του ισχυρού αυτού βαρομετρικού χαμηλού στην χώρα μας θα γίνει αισθητή στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας. Οι περιοχές όπου μετά το μεσημέρι και κυρίως απογευματινές ώρες θα δεχτούν βροχές και καταιγίδες θα είναι η δυτική Ελλάδα, Νότιο Δυτική, Ανατολική Πελοπόννησος και η Δυτική με Νότιο Ανατολική Στερεά Ελλάδα συμπεριλαμβανόμενου και της Αττικής. Προς το απόγευμα δεν αποκλείονται σε αυτές τις προαναφερθείσες περιοχές κυρίως όμως στα παράκτια τμήματα της Νότιο δυτικής Πελοποννήσου δεν αποκλείεται να σημειωθούν και χαλαζοπτώσεις ( μικρού διαμετρήματος αρχικά ) για αυτό χρειάζεται προσοχή. Τέλος, μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ πρέπει να δοθεί προς τις μεσημβρινές ώρες στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας ( Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Δυτικής Θράκης ). Εκεί θα σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις με καταιγίδες και ισχυρές χαλαζοπτώσεις λόγο της ασταθούς ατμόσφαιρας.

Σάββατο 16/6 & Κυριακή 17/6/2018

Αρχικά ο καιρός θα ξεκινήσει στις περισσότερες περιοχές με κάποιες διάσπαρτες μπόρες & τοπικές βροχές μικρής διάρκειας κυρίως στην Δυτική και την Βόρεια Ελλάδα ( Μεσσηνία, Αχαΐα, Νησιά Ιονίου Πελάγους & Δυτική με Κεντρική Μακεδονία). Από το μεσημέρι όμως και μετά λόγο της αργής κίνησης του στροβιλιζόμενου χαμηλού ο καιρός θα επιδεινωθεί εκ νέου με έντονα έως και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που προαναφέρθηκαν πιο πάνω. Εκτός, όμως από αυτές τις περιοχές μεγάλη προσοχή θα χρειαστούν τούτη φορά τα Νησιά του Νότιου και Ανατολικού Αιγαίου, του Κεντρικού Αιγαίου αλλά και της Κρήτης. Σε αυτά τα τμήματα και κυρίως στην Κρήτη λόγο της παρατεταμένης ανομβρίας με την μεγάλη ραγδαιότητα και ένταση των βροχοπτώσεων ενδεχομένως να δημιουργηθούν και έντονα επεισόδια πλημμυρικών φαινομένων. Βάση του δείκτη αστάθειας ( Cape ) στην επιφάνεια θα φτάσει τα ( 1300 με 1500 ) με Lifted Index -6 me -8 όπου αυτός είναι ένας θετικός παράγοντας για την δημιουργία έντονων χαλαζοπτώσεων όπου μπορεί να προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε οποιονδήποτε παράγοντα.

 Χάρτης έντονων καιρικών φαινομένων για αύριο Παρασκευή 15/6/2018

 

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για την είσοδο του ισχυρού βαρομετρικού χαμηλού είναι από το Kairos.gr

 

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close