Διάστημα

Περσείδες ή πεφτάστερα.

Πότε θα δούμε τις Περσείδες, τι είναι τελικά;

Από έγκυρα πρακτορεία ειδήσεων ανακοινώθηκε οτι από 11 εως κ 13 Αυγούστου θα υπάρξει το μέγιστο της βροχής διαττόντων αστέρων ή Περσείδων. Τι ξέρουμε για το φαινόμενο;

Τι είναι οι Περσείδες

Τα  πεφτάστερα ή Περσείδες δεν είναι αστέρια αλλά τα απομεινάρια του κομήτη Σουιφτ-Τατλ. Πιό συγκεκριμένα πρόκειται για τη σκόνη από την τεράστια ουρά του κομήτη που διασταυρώνεται με τη τροχιά της Γής. Αυτή η σκόνη της ουράς μόλις μπαίνει στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα περίπου 60 χλμ το δευτερόλεπτο αναφλέγεται λόγω της τριβής της με αυτή. Το ύψος ανάφλεξης είναι περίπου στα 100 χλμ., αρκετά ψηλά ώστε να μπορούμε να δούμε τα φωτεινά ίχνη που αφήνουν.

Τι κατεύθυνση έχουν.

Αυτοί οι διάττοντες αστέρες φαίνεται σαν να έρχονται από τη κατεύθυνση του Περσέα, δηλαδή από τα βόρεια-βορειανατολικά, οπότε έτσι ονομάσθηκαν Περσείδες. Ωστόσο θα είναι ορατές σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού.

Τα βράδια από 11 έως και 13 Αυγούστου  η σελήνη θα είναι στα ¾ της. Η φωτεινότητά της θα είναι στο 80% οπότε η σελήνη θα φωτίζει έντονα τον ουρανό κυρίως μετά τα μεσάνυκτα. Εκτιμάται από τους επιστήμονες οτι εκείνα τα  βράδια, κοντά στα ξημερώματα, θα βλέπουμε περίπου ένα διάττοντα αστέρα/ Περσείδα ανά 1,5 με 2 λεπτά και συνολικά θα δούμε κάπου150 την ώρα.

Πότε θα ξαναδούμε Περσείδες.

Το επόμενο πέρασμα του κομήτη κοντά από τη γή θα είναι το 2126 εφόσον χρειάζεται 133 χρόνια για μια πλήρη περίστροφή γυρω από τον ήλιο. Οπότε καλύτερα να απολαύσουμε το πέρασμα των Περσείδων άμεσα και ας κάνουμε από μια ευχή ο καθένας

Η πρώτη φορά που αναφέρθηκαν οι Περσείδες ήταν από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close