Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη του ( Medicane )

Μεσογειακός τροπικός κυκλώνας 29-30/9/2018

Παρακάτω, λοιπόν θα δούμε τα Σενάρια για την δημιουργία medicane από όλα τα παγκόσμια προγνωστικά και περιοχικά μοντέλα!! Ουσιαστικά, το medicane τείνει να δημιουργηθεί στο Λιβυκό Πέλαγος με την βοήθεια και τον συνδυασμό τριών παραγόντων. Πρώτον, την σύγκρουση θερμών και ψυχρών αερίων μαζών. Δεύτερον, την περαιτέρω ενίσχυση του υπάρχοντος χαμηλού με ανοδικές κινήσεις και παράλληλη  ενίσχυση της ατμοσφαιρικής διαταραχής στα μέσα τροποσφαιρικά στρώματα. Τρίτον, την σύγκρουση της θερμής επιφάνειας της θάλασσας ( λόγο υψηλής θερμοκρασίας 28 βαθμούς Κελσίου ) με την υπάρχουσα ατμοσφαιρική διαταραχή και την σύγκρουση με την ψυχρή ανώτερη τροπόσφαιρα, ύστερα αυτό λαμβάνει την λανθάνουσα θερμότητα με αποτέλεσμα περιμετρικά να αρχίσει να παίρνει την μορφή ( ματιού ). Αυτοί είναι οι λόγοι όπου προϋποθέτουν την δημιουργία ενός ( Μεσογειακού Τροπικού Κυκλώνα ). Τώρα αν προσέξουμε τα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα ακόμα δείχνουν διάφορες τροχιές του μεσογειακού τροπικού Κυκλώνα!! Μοντέλα όπως ICON, ECMWF, GFS και άλλων προγνωστικών στοιχείων!! Έτσι λοιπόν, η ομάδα του Kairos.gr προσπάθησε με την βοήθεια των  προγνωστικών μοντέλων να ανιχνεύσει κάποια σενάρια πορείας στην δημιουργία ενός medicane.

Σενάριο 1

Το Χαμηλό αυτό που έχει δημιουργηθεί στο Ιόνιο να ανατροφοδοτηθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα λόγο υψηλής Θερμοκρασίας της θάλασσας να αποκτήσει λανθάνουσα θερμότητα και έπειτα λόγο εξάτμισης υγρασίας και μεταφορά από Θερμή κατώτερη σε Ψυχρή ανώτερη να έχουμε την δημιουργία του Κυκλωνικού συστήματος με υποτροπικά χαρακτηριστικά!! Τώρα όσο αφορά την Πορεία του, αυτό φαίνεται να δημιουργείται στο Ιόνιο Πέλαγος αρχικά, και έπειτα με την παράλληλη ενίσχυση του να συνεχίσει την πιθανή πορεία του προς την Δυτική Πελοπόννησο και Έπειτα στην Ανατολική Πελοπόννησο!!
Τα χαρακτηριστικά του Πιθανόν ισχυρές βροχές με καταιγίδες δυνητικά επικίνδυνες και ισχυρούς ανέμους, που ενδέχεται να ξεπερνούν ακόμα και τα 10 μποφόρ!! Από εκεί και Ύστερα με την παράλληλη εκτόνωση του δείχνει να εξασθενεί προς το Αιγαίο.

Σενάριο 2

Το Χαμηλό αυτό πιο βαθύ τύπου δείχνει να κάνει μια κίνηση προς τα πολύ ανατολικά πόδια της Ανατολικής Πελοποννήσου και έπειτα να ενισχύεται προς το Αιγαίο. Αυτό σημαίνει ότι θα κάνει μια πρώτη εκτόνωση αλλά θα κάνει πάλι εκβάθυνση και πιθανότητα να κινηθεί στο Κεντρικό Αιγαίο και στην Στερεά Ελλάδα. Εκεί φαίνεται επίσης, ότι θα σημειωθούν ισχυρές βροχές με καταιγίδες και ανέμους στα Ανατολικά τμήματα που θα ξεπερνούν ακόμα και τα 10 μποφόρ!! Βέβαια αυτό για να επαληθευτεί πρέπει το χαμηλό από την Πελοπόννησο να κάνει οπισθοδρόμηση και η κίνηση του να είναι ελαφρώς Βόρειο Ανατολική.

Σενάριο 3

Το Χαμηλό να επηρεάσει την Ανατολική Πελοπόννησο και έπειτα τείνει να περνάει από τα Δυτικά τμήματα της Κρήτης και με ταχεία εκβάθυνση του χαμηλού στο Αιγαίο να προχωράει ανατολικά προς το Ανατολικό και Νότιο Ανατολικό Αιγαίο με ανέμους επίσης που θα ξεπερνούν τα 10 μποφόρ και βέβαια ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Μέχρι στιγμής αυτά είναι τα επικρατέστερα σενάρια για το που θα χτυπήσει το Medicane και βέβαια αν θα χτυπήσει το Medicane γιατί άλλο ένα πιο μικρότερο σενάριο το δείχνουν να περνά πιο κάτω ακόμα και από την Κρήτη προς το Λιβυκό Πέλαγος!! Να πούμε ότι το medicane λόγο των ανοδικών κινήσεων του και μέχρι να κάνει το λεγόμενο ( Landfall ) δηλαδή να ακουμπήσει στη στεριά περιορίζεται μέσα σε μια στενή ζώνη ( περιοχών ) Τέλος, αύριο θα έχουμε τα πιο νέα προγνωστικά στοιχεία και θα υπάρξει εκ νέου ενημέρωση. Η κατάσταση βέβαια ακόμα βάση των τωρινών τρεξιμάτων θεωρείται ακόμα επικίνδυνη!!

 

Η Ανάλυση για το  ( Medicane ) είναι από το Kairos.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close