ΑναλύσειςΚαιρός / Καιρικά Νέα

Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη

Πρόγνωση επόμενων ημερών & τάση μέχρι 10 Δεκέμβρη

Παρακάτω θα γίνει μια προσπάθεια προσέγγισης των καιρικών συνθηκών τόσο σε Πανελλαδικό όσο και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μέχρι τώρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Βόρειο Ανατολική Ευρώπη επικρατούσαν συνθήκες με καλό καιρό, ανοιξιάτικες θερμοκρασίες που άγγιζαν τους 18 με 21 βαθμούς κελσίου και γενικότερα μεταφορά πιο θερμών αερίων μαζών σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις όπου αυτές έβρισκαν δίοδο από την Βόρεια Αφρική μέσω της Μεσόγειου και κατ’ επέκταση να περνούν στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα, με την είσοδο των θερμών αερίων μαζών είχαμε και την ανύψωση ενός μεγάλου  Αντικυκλώνα εμποδιστή ( Ridge ) που τα πλοκάμια του έφταναν μέχρι και την Σκανδιναβία με αποτέλεσμα τα όποια βαρομετρικά χαμηλά μαζί με τις ( Trough ) έβρισκαν μεγάλο εμπόδιο η ανάχωμα τον αντικυκλώνα και δεν είχαμε φαινόμενα με υετό ( βροχές, καταιγίδες ) στην χώρα μας.

Σύμφωνα, λοιπόν με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αυτό φαίνεται να αλλάζει και μάλιστα άμεσα. Πιο αναλυτικά, πιο ψυχρές αέριες μάζες σε συνδυασμό χαμηλών πιέσεων ( Trough ) θα βρούνε την δίοδο από τα Βόρεια γεωγραφικά πλάτη και θα κατέλθουν προς την χώρα μας. Εδώ, όμως υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία όπου θα αναλυθεί σε σενάρια σε λίγο. Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα με την παράλληλη είσοδο της ψυχρής αέριας μάζας δείχνουν να φέρνουν μαζί τους και ένα βαρομετρικό χαμηλό αρκετά βαθύ όπου συνοδεύεται με βροχές και καταιγίδες. Έτσι, η τροχιά και η θέση του χαμηλού πάντα με τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων δείχνουν ότι θα εγκατασταθούν στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να οδηγούν σε μια μεγάλη ανατροφοδότηση λόγο της ασταθούς ψυχρής αέριας μάζας  πάνω από το Ιόνιο, όπου θα δημιουργηθούν μεγάλες νεφικές μάζες ακολουθούμενες από μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Βάση, όλων αυτών αυτές θα εκτονωθούν αρχικά στο Ιόνιο Πέλαγος και κατ επέκταση στον Ελλαδικό χώρο με πολλές βροχές και καταιγίδες όπου ενδεχομένως σε μερικές περιοχές ( Ανατολική, Νότια, Δυτική Πελοπόννησος, Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Δυτική Ελλάδα ), εκεί λόγο της μεγάλης ανατροφοδότησης να έχουν και ένταση αλλά και διάρκεια. Επίσης, λόγο της εισόδου της ψυχρής αέριας μάζας θα έχουμε και εμφάνιση χιονοπτώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μεγάλα κατά βάση υψόμετρα στα ορεινά τμήματα της Ορεινής Βόρειο Δυτικής και Κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα πάνω από τα 1000 με 1200 μέτρα και πάνω.

Αυτή η κατάσταση φαίνεται να συνεχίζεται μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία όσον αφορά για την συνέχεια αλλά και μέχρι τις αρχές Δεκέμβρη. Πολλά προγνωστικά στοιχεία θέλουν μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα πολικής προέλευσης να έρχεται καλά οργανωμένη από τα Βάθη της Σιβηρίας και να περνά το κατώφλι της Βόρειο Ανατολικής Ευρώπης. Σε αυτό το σημείο θα αναλυθούν κάποια σενάρια γιατί υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα ως προς την κατάληξη αυτής. Το κάθε ένα έχει την δική του βαρύτητα και μόνο ένα σενάριο αγγίζει λίγο παραπάνω από τα υπόλοιπα σενάρια την επαλήθευση.

 Σενάριο Α

Το πρώτο Σενάριο όπου αγγίζει ποσοστό επαλήθευσης ( 25 % ) είναι να έχουμε μια μεταφορά πιο θερμών αερίων μαζών σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις προς την περιοχή μας μέχρι και τα μέσα δεκαήμερο χωρίς όμως να λείψουν και κάποιες βροχές με αποτέλεσμα αυτή η πολύ ψυχρή αέρια μάζα να κινηθεί και να απλώσει τα πλοκάμια της κυρίως στην Κέντρο Βόρεια και κατ επέκταση στην Βόρειο Δυτική Ευρώπη. Αυτή θα συνοδεύεται από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες αλλά και από κάποιες χιονοπτώσεις σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Γερμανίας, Γαλλίας, Ολλανδίας, Ελβετίας και τμήματα της Βόρειας Ισπανίας.

Σενάριο Β

Το δεύτερο Σενάριο όπου αγγίζει ποσοστό επαλήθευσης ( 40 % ) είναι να γίνει διάσπαση του πολικού στροβίλου ( Polar Tube ) με αποτέλεσμα ο πολικός αεροχείμμαρος ( Polar Jet Stream ) να βρει την δίοδο να απλωθεί στην Βόρειο Ανατολική Ευρώπη και κατ επέκταση στην Ανατολική Ευρώπη και την Χώρα μας με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και ίσως πιο κάτω και από τα κανονικά κλιματικά επίπεδα. Αυτό τείνει να έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό διότι ο Αζόρικος αντικυκλώνας ( Ridge ) να ανυψώνεται έως την Αγγλία με αποτέλεσμα να έχουν την μεταφορά πιο θερμών αερίων μαζών σε συνδυασμό με υψηλές πιέσεις και εμείς να έχουμε την κάθοδο πιο ψυχρών αερίων μαζών έως και το πρώτο επταήμερο με δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Σενάριο Γ

Τα υπόλοιπα σενάρια με ποσοστό επαλήθευσης ( 35 % ) δείχνουν να έχουμε στην περιοχή μας γενικά πιο κανονικές θερμοκρασίες και ίσως λίγο πιο πάνω από τις κανονικές τιμές αλλά και παρέλαση με διαδοχικά βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό σε όλη την Μεσόγειο και η πολύ αυτή ψυχρή αέρια μάζα να μετατοπίζεται στα πιο Βόρεια γεωγραφικά πλάτη της Ευρωπαϊκής Ηπείρου με αποτέλεσμα να έχουν εκεί χαμηλές θερμοκρασίες με πολλές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινές περιοχές.

 

 

Η Ανάλυση της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρώπη είναι από το Kairos.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close