Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Βροχές με καταιγίδες & χιονοπτώσεις το Σαββατοκύριακο

Σε προηγούμενη ανάλυση είδαμε ότι ο καιρός θα αλλάξει σημαντικά με βροχές, καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αλλά και χιονοπτώσεις σε Βόρεια, Κεντρική Ελλάδα, σε ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα. Ήδη έχει αρχίσει και χιονίζει στις προαναφερθείσες περιοχές και οι χιονοπτώσεις αναμένονται τις επόμενες ώρες να ενταθούν. Επίσης θα αναφερθούν τα υψόμετρα χιονοπτώσεων παρακάτω.

Πιο αναλυτικά λοιπόν σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία αυτό φαίνεται να αλλάζει και μάλιστα άμεσα. Πιο ψυχρές αέριες μάζες σε συνδυασμό χαμηλών πιέσεων ( trough ) θα βρούνε την δίοδο από τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και θα κατέβουν προς την χώρα μας. Εδώ όμως υπάρχει μια μεγάλη διχογνωμία όπου θα αναλυθεί σε σενάρια σε λίγο.

Τα περισσότερα προγνωστικά μοντέλα με την παράλληλη είσοδο της ψυχρής αέριας μάζας δείχνουν να φέρνουν μαζί τους και ένα βαρομετρικό χαμηλό αρκετά βαθύ όπου συνοδεύεται με βροχές και καταιγίδες. Έτσι η τροχιά και η θέση του χαμηλού – πάντα με τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων-δείχνουν ότι θα εγκατασταθούν στο Ιόνιο Πέλαγος. Οι παράγοντες αυτοί φαίνεται να οδηγούν σε μια μεγάλη ανατροφοδότηση λόγω της ασταθούς ψυχρής αέριας μάζας πάνω από το Ιόνιο, όπου θα δημιουργηθούν μεγάλες νεφικές μάζες ακολουθούμενες από μεγάλα ποσοστά υγρασίας. Βάση όλων αυτών αυτές θα εκτονωθούν αρχικά στο Ιόνιο Πέλαγος και κατ επέκταση στον Ελλαδικό χώρο με πολλές βροχές και καταιγίδες.

Σε μερικές περιοχές ( Ανατολική, Νότια, Δυτική Πελοπόννησο, Αιγαίο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Βόρειο Δυτική Ελλάδα ) λόγω της μεγάλης ανατροφοδότησης ενδεχομένως να έχουν ένταση αλλά και διάρκεια. Επίσης, λόγω της εισόδου της ψυχρής αέριας μάζας θα έχουμε και εμφάνιση χιονοπτώσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο σε μεγάλα κατά βάση υψόμετρα στα ορεινά τμήματα της ορεινής βορειοδυτικής και κεντρικής Ελλάδας και συγκεκριμένα πάνω από τα 800 με 1200 μέτρα.

Όσον αφορά στα υψόμετρα των χιονοπτώσεων αυτά θα σημειωθούν στις εξής περιοχές και υψόμετρα:

Στην βόρεια Ελλάδα

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις κυρίως πάνω από τα 800 με 1150 μέτρα και πάνω, στις περιοχές όπως Ελάτη, Κόζιακας, Φλώρινα, Βασιλίτσα, Λιβάδι, Δολίχη, Ελατοχώρι, Πηγάδια, Αμύνταιο, Νυμφαίο, Κλεισούρα, Περτούλι, Χέλμος, Παρνασσός, Ζήρεια, Καϊμακτσαλάν, Βόρας, Σαμαρία, Βέρμιο, Λιβάδι, ορεινά Χαλκιδικής, Λέχοβο, Άγγραφα, Βελούχι, Αντάρτικο, Πρέσπες.

Στην κεντρική Ελλάδα

Σε: Μακρινίτσα,  Χάνια Πηλίου, Πουρί, Χορευτό, Οσσά, Στόμιο όρος, Όθρυ, Κεραμίδι, Λιτόχωρο.

Στη κεντρονότια Ελλάδα

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις πάνω από τα 950 με 1250 μέτρα και συγκεκριμένα οι περιοχές είναι οι εξής :

  • Στην Αττική,  σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα.
  • Στην Πελοπόννησο,  σε Καλάβρυτα, Βυτίνα, Λεβίδι, Τρίκαλα Κορινθίας, Παναχαϊκό όρος,Ταύγετο απο Αρτεμισία και πάνω, Καταφύγιο Ταΰγετου, Κοσμά Πάρνωνα, Καταφύγιο Πάρνωνα και Πελετά.

Στην Κρήτη

Θα σημειωθούν χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 1400 με 1500 μέτρα υψόμετρο.

Υψόμετρα χιονοπτώσεων για Παρασκευή βράδυ
Υψόμετρα χιονοπτώσεων για Σάββατο

 

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού είναι από το Kairos.gr 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close