Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για αύριο Πρωτοχρονιά

Διαδοχικές ψυχρές εισβολές προ των πυλών

Σύμφωνα, με τα τελευταία τρεξίματα των μοντέλων, αρχικά δείχνουν ότι οι ψυχρές αέριες μάζες θα κατέλθουν προς την περιοχή μας αλλά με την παράλληλη είσοδο των ψυχρών αερίων μαζών στο Ιόνιο Πέλαγος θα δημιουργηθεί ένα χαμηλό αβαθές. Αυτό το χαμηλό σε συνδυασμό με την υπάρχουσα ψυχρή αέρια μάζα φαίνεται να δίνει αρκετές χιονοπτώσεις σε ορεινά, ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας αλλά ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα της Βόρειας Ελλάδας.
Παράλληλα, εμπλουτισμένες νεφικές μάζες θα ανατροφοδοτηθούν στο Ιόνιο Πέλαγος και λόγο της ασταθούς ψυχρής αέριας Μάζας στην Νότια και Ανατολική ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα θα σημειωθούν ανήμερα της Πρωτοχρονιάς έντονες έως ισχυρές βροχές με καταιγίδες.

Πιο αναλυτικά:

  • Για Αττική: Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνας, Υμηττός και γενικά όλα τα ορεινά της Αττικής θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις ενώ στα Νότια, Δυτικά και Ανατολικά τμήματα θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχοπτώσεις με βαθμιαία εξασθένιση από αύριο το μεσημέρι και ύστερα. Για την Αττική απόψε προς τις βραδινές και μεταμεσονύχτιες ώρες να δείξετε προσοχή διότι τα Ανατολικά, Νότια και Δυτικά τμήματα θα έχουν ισχυρές βροχοπτώσεις με καταιγίδες.
  • Για Πελοπόννησο: Απόψε το βράδυ επίσης να δείξετε την δέουσα προσοχή γιατί τα φαινόμενα σε Αργολίδα, Μεσσηνία, Κορίνθια και Λακωνία θα ενταθούν σημαντικά με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικά ύψη βροχής και ίσως δημιουργηθούν προβλήματα. Τέλος, όσοι πρόκειται να κινηθείτε στα ορεινά δίκτυα των ορεινών τμημάτων των παραπάνω περιοχών ( κυρίως πάνω από τα 700 με 800 μέτρα ) να είστε εφοδιασμένοι απαραιτήτως με αντιολισθητικές αλυσίδες διότι οι χιονοπτώσεις θα είναι ισχυρές και πυκνές.
  • Όσον αφορά για την Περιφέρεια της Κρήτης θα χιονίσει ψηλά πάνω από τα 1300 με 1400 μέτρα χονδρικά και στα υπόλοιπα τμήματα θα σημειωθούν βροχές και κάποιες Καταιγίδες οπου στην Δυτική και Βόρειο Δυτική Κρήτη ενδεχομένως προς το ξημέρωμα να έχουν έντονο χαρακτήρα τα φαινόμενα.
  • Μεγάλη προσοχή επίσης, να δείξετε και στις περιοχές του Νοτίου και Νότιο Ανατολικού Αιγαίου διότι προς τις πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς θα εκδηλωθούν έντονα φαινόμενα. Τέλος χιονοπτώσεις με έντονο στην αρχή χαρακτήρα θα σημειωθούν ίσως και σε πεδινά τμήματα της Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλίας προς τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι σε αυτές τις περιοχές θα έχουν εξασθενίσει τα φαινόμενα.

Όσον Αφορά, για τις 3 με 7 Ιανουαρίου υπάρχει μια πρώτη συμφωνία  στα προγνωστικά στοιχεία και παράλληλα στα παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα αλλά ακόμα δεν θα αναρτηθούν τα συμπεράσματα διότι ακόμα έχουμε κάποιους αστάθμητους παράγοντες

Πρώτα από όλα να πούμε λίγο, τον λόγο όπου τείνουν να μας έρθουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες προς την περιοχή μας.
Στην κέντρο Βόρεια, Δυτική και Νότιο Δυτική Ευρώπη εδώ και μια εβδομάδα επικρατούν Αρκετά καλές καιρικές συνθήκες με ηλιοφάνεια, λίγες συννεφιές με αρκετά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Ο λόγος είναι ότι υψηλές πιέσεις σε συνδυασμό θερμών αερίων μαζών έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις περιοχές με αποτέλεσμα ο συνδυασμός αυτός να προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο ( καλές καιρικές συνθήκες) στην Ιβηρική Χερσόνησο και γενικά στις Περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, με την παράλληλη άνοδο των θερμών αερίων μαζών έχουμε ταυτόχρονα την ύψωση του Αζορικού αντικυκλώνα ( Ridge) με αποτέλεσμα αυτή η κατάσταση να οδηγήσει στα κάτωθι αποτελέσματα. Στην αντίπερα όχθη δηλαδή Βόρειο Ανατολική και Ανατολική Ευρώπη φαίνεται να κατεβαίνουν πολύ ψυχρές αέριες μάζες συνοδευόμενες από πολύ χαμηλές πιέσεις και βέβαια πολύ χαμηλές θερμοκρασιακές τιμές. Έτσι λοιπόν, όσο πιο ισχυρό είναι το αντικυκλωνικό πεδίο στην Δυτική Ευρώπη τόσο σκάβει περισσότερο ( Trough ) πιο έντονες ψυχρές αέριες μάζες με αποτέλεσμα η έντονη δυναμική τους να φτάνει μέχρι και τα Βαλκάνια!!

Αυτή είναι η ανάλυση για την πορεία της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή ήπειρο μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Γενάρη.

Παρακάτω, θα δείτε που θα εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες φαινόμενα βάση του περιοχικού μοντέλου μας ( ΑΊΟΛΟΣ ) WRF-ARW.

 

Καλή Χρονιά σε όλους από την Σελίδα του Kairos.gr

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close