Έκτακτα ΔελτίαΚαιρός / Καιρικά Νέα

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για Δευτέρα & Τρίτη

Σύντομο αλλά έντονο πέρασμα καταιγίδων και χιονοπτώσεων

Μια νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός τις επόμενες ώρες. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της επιδείνωσης θα είναι οι έντονες αρχικά βροχές και καταιγίδες αλλά και οι επιλεκτικές χιονοπτώσεις που θα κατέβουν ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα.

Ακολουθεί Καιρική Ανάλυση

Σύμφωνα, λοιπόν με τα νέα τρεξίματα των μοντέλων ο καιρός στην χώρας μας αρχή γενομένης από το απόγευμα της Δευτέρας θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση.

Ο λόγος

Ψυχρές αέριες μάζες από τα Βόρεια κράσπεδα της Ευρώπης θα βρουν  δίοδο με αποτέλεσμα να κατέλθουν προς την χώρα μας. Ο Αυλώνας μαζί με την μάζα κυρίως επειδή είναι πιο συμπαγής, ενωμένος ( χωρίς διάσπαση από την κύρια ψυχρή αέρια μάζα ) και δεν έχουμε την σχετική ανύψωση του αζορικού αντικυκλώνα ( ridge) δεν ευνοείται η χώρα μας στο να δεχθεί πολλά φαινόμενα δηλαδή να έχουμε διάρκεια και παράταση των φαινομένων. Για αυτό θα έχουμε και την σύντομη μεταβολή. Παράλληλα όμως με την κάθοδο και την είσοδο της Ψυχρής Αέριας Μάζας προς την χώρα μας μεταφέρεται και ένα βαρομετρικό χαμηλό με μικρή αρχικά βαροκλινική αστάθεια.

Ουσιαστικά, από το απόγευμα της Δευτέρας νεφικές μάζες με σχετικά μεγάλα ποσά υγρασίας και με ανατροφοδότηση λόγω της ασταθούς ψυχρής αέριας μάζας τείνουν να επηρεάσουν πρώτα το Ιόνιο Πέλαγος και έπειτα την ενδοχώρα με χαμηλής έντασης φαινόμενα αρχικά και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά ημιορεινά και προοδευτικά στα ημιπεδινά της Βόρειο Δυτικής Ελλάδας.

Όσον αφορά για την συνέχεια.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ( όπου μέχρι την τελική τους έκβαση θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις) το χαμηλό αυτό από το Ιόνιο με την περαιτέρω κάθοδο της ψυχρής αέριας μάζας προς την περιοχή μας δείχνει να έχει πορεία Νότιο Ανατολική και έπειτα Ανατολική. Εκεί, τώρα έχουμε κάποιους παράγοντες. Με την Παράλληλη κίνηση του χαμηλού αυτό αποκτά σχετικά μεγάλη κυκλογένεση με θετικές τιμές στροβιλισμού με αποτέλεσμα όσο κινείται πιο νότια το χαμηλό αυτό να ανατροφοδοτείται με μεγάλα ποσά υγρασίας αλλά με την κίνηση του προς την Νότια Πελοπόννησο και έπειτα προς την Ρόδο να γίνεται η εκβάθυνση του στα 988 Millibar.

( Κάποιος, θα ρωτήσει αν κινούμαστε στα όρια της Μετεωρολογικής Βόμβας. Η αλήθεια είναι ότι όχι δεν είμαστε στα όρια της μετεωρολογικής βόμβας, έχουμε να κάνουμε με ένα βαθέος τύπου χαμηλό. Ο παράγοντας όπου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι κινούμαστε στα όρια της μετεωρολογικής βόμβας ή να έχουμε το παραπάνω φαινόμενο είναι το εξής: Ως μετεωρολογική βόμβα να έχουμε ελάττωση της Πίεσης 17 hpa μέσα σε 24 ώρες ή 24 hpa μέσα σε 24 ώρες Ενδεικτικά από 1010 να πάμε στα 986. Ουσιαστικά με την δεύτερη εκδοχή να έχουμε κάθε μία ώρα πτώση της Πίεσης του 1 hpa ( Εκτοπασκάλ). Επίσης στην κατώτερη τροπόσφαιρα, στην στάθμη των γεωδυναμικών υψών 850 Hpa να παρατηρηθεί θερμή μεταφορά από Βόρεια και Ανατολικά του Επιφανειακού χαμηλού και με μεγάλες τιμές υγρασίας. Τέλος, να έχουμε την ύπαρξη ισχυρού αεροχείμμαρου στα 300 Millibar και μεγάλες ταχύτητες ανέμων ενδεικτικά πάνω από 55 m/s. Αν παρατηρήσουμε λοιπόν όλα τα παραπάνω κατανοούμε ότι έχουμε κάποιους από αυτούς τους παράγοντες αλλά δεν έχουμε τον σημαντικότερο, την μεγάλη διάρκεια.)

Έτσι λοιπόν με αυτό το βαθύ χαμηλό και με την υπάρχουσα ψυχρή αέρια μάζα τα φαινόμενα σε μερικές περιοχές θα είναι έντονα και οι χιονοπτώσεις για λίγες ώρες αρκετά πυκνές.

Πιο αναλυτικά λοιπόν, βάση του περιοχικού μοντέλου Aiolos που τρέχει σε μεγάλη ανάλυση:

Ήδη από το απόγευμα της Δευτέρας βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν στον Νότιο και Κεντρικό Ιόνιο όπου αυτά τα φαινόμενα φαίνονται για κάποια ώρα να έχουν και έντονο χαρακτήρα. Χιονοπτώσεις αρχικά θα σημειωθούν σε Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία πάνω από τα 700 με 800 μέτρα ενώ από τις πρώτες βραδινές ώρες τα υψόμετρα χιονοπτώσης ( λόγω της καθόδου της ψυχρής αέριας μάζας ) θα πέσουν καθώς και τα επίπεδα παγοποίησης, με αποτέλεσμα να σημειωθούν χιονοπτώσεις  στα 150 με 200 μέτρα, ίσως και πιο χαμηλά, στις παραπάνω περιοχές.

Έπειτα, από το βράδυ προς τις μεταμεσονύχτιες ώρες, τα φαινόμενα στην Βόρειο Δυτική Ελλάδα θα σταματήσουν και θα επικεντρωθούν κυρίως σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Ανατολική, Δυτική και Βόρειο Ανατολική Πελοπόννησο, Κεντρικό, Νότιο, Νότιο Ανατολικό Αιγαίο, Κέντρο Βόρειο Αιγαίο και την Κρήτη. Βάση των στοιχείων και των παραγόντων που έχουμε αυτή τη στιγμή, σε αυτές τις περιοχές δείξτε μεγάλη προσοχή διότι τα φαινόμενα θα είναι πολύ έντονα. Ενδεχομένως να πέσουν πολύ μεγάλα ύψη βροχής, χαλαζοπτώσεις λόγω ικανοποιητικού δείκτη αστάθειας ( Cape ) με θυελλώδεις βόρειοδυτικούς ανέμους αυτή την φορά που θα φτάνουν τα 8 με 9 μποφόρ  και απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Τέλος, χιονοπτώσεις στα προαναφερθέντα τμήματα θα σημειωθούν πάνω από τα 600 με 700 μέτρα και 900 με 1000 αντίστοιχα για την νησιωτική χώρα. Ομως με την έλευση της ψυχρής μάζας και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας τα επίπεδα παγοποίησης θα πέσουν αρκετά με αποτέλεσμα να σημειωθούν:

  • χιονοπτώσεις αρχικά πυκνές στην Πελοπόννησο, σε περιοχές πάνω από τα 250 με 350 το ξημέρωμα της Τρίτης,
  • Ανατολική Στερεά Ελλάδα, πάνω από τα 300 με 400 μέτρα ίσως και λίγο πιο ψηλά, και τέλος
  • στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, πάνω από τα 350 με 450 μέτρα ίσως και λίγο πιο πάνω.

Από το βράδυ της Τρίτης θα επέλθει σταδιακή βελτίωση και θα επικρατήσει στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας ισχυρός κατά τόπους παγετός με χαμηλές θερμοκρασίες.

   

Η ανάλυση της κακοκαιρίας είναι από το Kairos.gr

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Δείτε επίσης

Close
Close